Foto's -> Sport -> Sport algemeen

DHV Amstelveen  wint Europese Super Cup
(Foto Ton van Oudheusden - 2014)

De Vliegende Hollanders

Op zaterdag 30 augustus 2014 was het Amstelveense honk- en softbalvereniging Amstelveen DVH (De Vliegende Hollanders) in de finale van de ESCM 2014 met 4-0 te sterk voor het Deense Horsholm. Nog nooit eerder wist een Nederlandse club deze beker binnen te slepen. In de andere finale wist het Hoofddorpse Pioniers in een verlenging het Spaanse Magos met 5-6 te verslaan en veroverde daarmee de Europa Cup II. Een aardig Nederlands succes dus.

Afgelopen week werd voor het eerst in de geschiedenis de Europese Super Cup voor fastpitch mannen softbal in Nederland gespeeld. Met de steun van Gemeente Amstelveen en de KNBSB werd het mogelijk om dit toernooi op de velden van DVH aan het Wimbledonpark (Sportpark West) in Amstelveen te organiseren. Hoewel het slechte weer de organisatie stevig op de proef heeft gesteld, wist men met hard werken toch nog alle wedstrijden af te werken.

Aan dit toernooi deden maar liefst 18 teams mee verdeeld over drie poules van zes. De Super Cup is zo’n beetje wat de Champions League bij het voetbal is. Na drie dagen spelen de minder sterke teams in het tweede deel on de Europa Cup II (UEFA Cup). In totaal drie Belgische, drie Nederlandse, vier Tsjechische, drie Deense, twee Kroatische deelnemers en één Italiaanse en één Spaanse deelnemer. Waarschijnlijk het sterkste deelnemersveld ooit. Omdat ieder team drie spelers van buiten de EU als gastspeler mag laten deelnemen, liep een groot deel van de hele wereld top in Amstelveen rond.

Na drie dagen was het kaf van het koren gescheiden en gingen de beste negen teams door voor het hoogst haalbare in het mannen softbal: de Super Cup. De onderste negen streden verder om de Europa Cup II.

Tijdens de strijd om de EC II heeft het Amersfoortse Quick de laatste dag net niet gehaald. Magos uit Tenerife plaatste zich rechtstreeks voor de finale en het Deense Vandals en Hoofddorp Pioniers mochten vechten om de tweede finale plaats. Dat werd Pioniers. De mannen uit Hoofddorp wonnen pas in de 10e inning met 6-5. Magos won zilver en Vandals kreeg brons.

Tijdens die tweede ronde is een team na twee nederlagen uitgeschakeld. Bekerhouder Pro Roma struikelde meteen twee keer en vloog er uit. Hetzelfde gold voor de Tsjechische kampioen Spectrum. DVH plaatse zich direct voor de finale door al haar wedstrijden te winnen. Twee Deense teams (Stenlose Bulls en Horsholm Hurricanes) moesten uitmaken wie de andere finale plek ging bezetten. Horsholm, vorig jaar ook al finalist, plaatse zich zonder al te veel moeite met 6-2.

In de finale had DVH slechts één inning nodig om een 4-0 voorsprong te nemen. Met één uit bereikte Rien Smulders het eerste honk en werd verder geslagen door JC Macias. Vervolgens kreeg James Harris vier wijd en werd samen met Smulders door Anthony Beaumont binnengeslagen. Daarna werden Beaumont en Macias ook nog binnengeslagen door Tomas Benda en stond de 4-0 op het scorebord.

Horsholm ondervond de hele wedstrijd wat het is om tegen de beste werper van de wereld te moeten slaan. Australische topwerper Adam Folkard gooide maar liefst 14 spelers met drie slag aan de kant en stond slechts twee honkslagen toe. DVH Amstelveen pakte daarmee voor het eerst in haar geschiedenis een Europese hoofdprijs en dan meteen de hoogst haalbare. Horsholm kreeg zilver en de Bulls gingen met brons naar huis. Bij zo’n groot toernooi horen natuurlijk ook nog persoonlijke prijzen:

Beste slagman EC I                           :           Frederik Terkelsen, Horsholm (DEN)
Beste slagman EC II                          :           Cesar Lopez, Magos (SPA)
Beste werper EC I                              :           Adam Folkard, DVH (NED)
Beste werper EC II                            :           Angel Brunken, Hoofddorp (NED)
Meest waardevolle speler EC I         :           Jerome Haretuku, DVH (NED)
Meest waardevolle speler EC II        :           Huemal Mata-Carbajal, Magos (SPA)