Bijgewerkt: 19 april 2024

Geld voor noodsituaties
van de gemeente - 2020

Foto's -> Geschiedenis -> Corona in Amstelveen

Geld voor noodsituatiesvan de gemeente
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het raadhuis van Amstelveen tussen de bomen van het Amsterdamse Bos op 16 maart 2020

Wat de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen voor impact gaan hebben op de wereld- en Nederlandse economie zijn op de korte, maar zeker ook langere termijn, niet te overzien. Wel is duidelijk dat de gevolgen zeer omvangrijk zijn. Het college van B en W gaat met instemming van alle fractievoorzitters een raadsvoorstel uitwerken om geld vrij te maken om bij acute financiële problemen te helpen met maatwerk. 'De werkelijkheid van vorige week, is niet meer de werkelijkheid van vandaag. Een crisis als deze maakt weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om de financiën op orde te hebben.

Mede dankzij de brede steun van de gemeenteraad heeft Amstelveen solide financiën
In tijden van crisis wil je als overheid niet met lege handen staan en geld op een passende manier kunnen inzetten. Daarom werken wij de aankomende weken aan een raadsvoorstel om geld vrij te maken voor noodsituaties. Wij willen hiermee maatwerk verrichten aanvullend op de middelen die de landelijke overheid beschikbaar stelt. Samen met de gemeenteraad stellen we de criteria op waaraan moet worden voldaan.' zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën.

Perspectiefnota
Het college van B en W heeft verder besloten om ontwikkelingen met een grote impact en doorwerking op de langere termijn vooralsnog uit te stellen tot de begrotingsbehandeling in het najaar. Zoals de realisatie van nog openstaande ambities uit het coalitieakkoord en een visie om de groei van de stad en de impact daarvan te accommoderen. In de perspectiefnota die dit voorjaar uitkomt, staan alleen de hoogstnoodzakelijke uitgaves. Wethouder Raat: 'We gaan geen grote beslissingen nemen in de perspectiefnota, omdat we niet weten wat er op ons afkomt en wat deze crisis gaat kosten.'
Amstelveen reserveert 10 miljoen euro om negatieve gevolgen van de corona-uitbraak te verlichten


Het college van B en W van Amstelveen presenteert een ondersteuningspakket aan maatregelen voor inwoners, instellingen, zelfstandig ondernemers en bedrijven in Amstelveen. Dit pakket biedt hulp bij de negatieve gevolgen van de corona-uitbraak. Voor het ondersteuningspakket is 10 miljoen euro beschikbaar. Het college heeft hiervoor de steun van de voltallige gemeenteraad. Het lokale ondersteuningspakket is nodig om te voorkomen dat inwoners, instellingen, zelfstandig ondernemers en bedrijven onherstelbare schade oplopen nu de samenleving grotendeels stilligt en de inkomsten opdrogen. Met deze maatregelen kan, wanneer nodig onmiddellijk, ondersteuning op maat geboden worden. In spoedeisende gevallen heeft het college de mogelijkheid tot een bedrag van maximaal € 50.000 per geval te handelen.

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën

Samenwerken
De komende tijd gaan we hard aan de slag om het ondersteuningspakket verder te ontwikkelen. Wij hebben de steun van alle fractievoorzitters in de gemeenteraad om 10 miljoen euro uit de algemene reserve hiervoor vrij te maken. In tijden als deze is het belangrijk om samen te werken en de politieke verschillen opzij te zetten. We moeten er samen voor zorgen dat Amstelveners het hoofd boven water kunnen houden. Het ondersteuningspakket is aanvullend op de maatregelen die de landelijke overheid en banken nemen om instellingen, zelfstandig ondernemers en bedrijven te helpen. Wij zijn er voor degenen die tussen wal en schip vallen'- zegt Herbert Raat (VVD) Financiën.

Bijstand inwoners
Ook de inkomenspositie van inwoners, zeker zij met een laag inkomen, komt onder druk te staan. Naast de maatregelen vanuit het rijk gaat de gemeente maatwerk verrichten voor inwoners die het inkomen plotseling sterk zien dalen. Zodat huisuitzettingen of het zonder schone lei beëindigen van een schuldenregeling kunnen worden voorkomen en mensen hun noodzakelijke uitgaven kunnen blijven doen voor bijvoorbeeld gas, water en licht. Er komen extra veel aanvragen binnen voor een bijstandsuitkering of bijzondere bijstand. Ook deze aanvragen worden coulant behandeld en er wordt hulp op maat geboden. Directe bemiddeling naar werk is tijdelijk stop gezet.

Procedure
De gemeente werkt hard aan de uitwerking van het Amstelveense ondersteuningsfonds. Zodra er meer bekend is over de aanvraagprocedure, maken wij dat bekend via de website en de media. U kunt het callcenter nog niet bellen over dit onderwerp. De gemeenteraad zal in de raadsvergadering van 8 april 2020 formeel besluiten over het ondersteuningspakket.
Bron: Rijksoverheid - 28-03-2020
Uitbreiding Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)-regeling:
ook ondernemers in de non-food kunnen aanvragen doen


De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is 1 van de 9 noodmaatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De TOGS is voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het COVID-19 virus in te dammen. Gedupeerde ondernemers ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 om hun vaste lasten te kunnen betalen. De TOGS is aan te vragen via rvo.nl/tegemoetkomingcorona. Extra groepen ondernemers in de non-food-sector, zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vandaag de uitbreiding bekend gemaakt van de regeling, die eerder bekend was als het Noodloket. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Foto Amstelveen
(Foto Martijn Beekman/Ministerie EZ - 2018)

Mona Keijzer (CDA) staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) hebben hiertoe besloten op basis van de sinds vrijdag gedane aanvragen voor de TOGS en de recente acute, negatieve ontwikkelingen van winkelomzetten. 'Het zijn uitzonderlijke tijden die grote gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom heeft het kabinet bij de aankondiging van het Noodpakket voor banen en economie ook meteen gezegd dat dit pakket nooit stilstaat. Ondernemers in de sector non-food kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot social distancing. Omdat ze hard getroffen worden verruimen we de regeling' -aldus de bewindspersonen van EZK

Eenmalige gift van 4.000 euro om eerste vaste lasten te kunnen betalen
Via de regeling TOGS kunnen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. Voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet andere maatregelen getroffen die ook onderdeel uitmaken van het Noodpakket voor banen en economie. Op rvo.nl/tegemoetkomingcorona staat welke ondernemers gebruik kunnen maken van de TOGS-regeling. De lijst met branches en sectoren wordt maandag 30 maart 2020 geactualiseerd.

Foto Amstelveen
(Foto Guus Schonewille/Ministerie van Economische Zaken - 2019)

Ir. Eric Wiebes (VVD) minister van Economische Zaken en Klimaat

Maatwerk bij criteria SBI-codes
Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het Handelsregister kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl. Wiebes en Keijzer laten weten: 'Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen, zullen we dat per geval bekijken. Die flexibiliteit is er. Nogmaals: het zijn uitzonderlijke en ruige tijden, daarom doen we wat nodig is.' Kijk hier voor een overzicht van alle regelingen.

Voor wie is de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)  bedoeld?
Ondernemers in onderstaande sectoren kunnen aanspraak maken. Het gaat om ondernemers die door de maatregelen van het kabinet om het coronavirus te bestrijden directe gevolgen ondervinden. Een gedetailleerd overzicht van sectoren is beschikbaar. (voor een gedetailleerd overzicht zie publicatie in Staatscourant). De lijst met branches en sectoren wordt maandag 30 maart 2020 geactualiseerd:
  • Eet- en drinkgelegenheden: o.a. restaurants, cafetaria, eventcatering, cafés.
  • Haar- en schoonheidsverzorging: o.a. kappers, pedicures, visagisten.
  • Evenementenlocaties en organisatoren.
  • Sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen.
  • Bepaalde private culturele instellingen, zoals musea, circussen, theaters, schouwburgen, bioscopen en instellingen voor cultureel onderwijs.
  • Rijschoolhouders.
  • De reisbranche, zoals reisbemiddelingsbureaus en reisorganisatoren.
  • Casino’s.

  • Het gaat hierbij om ondernemingen die zijn gevestigd buiten de woning. De enige uitzondering vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café, waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont.

    Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis