Bijgewerkt: 24 april 2024

200 jaar geleden werd Louis Braille geboren

Nieuws -> Informatief

Bron: Taalpost / Wikipedia / Amstelveenweb
10-01-2009

Tweehonderd jaar geleden werd Louis Braille geboren. Zijn uitvinding, het brailleschrift, wordt nog altijd gebruikt als lees- en schrijfsysteem voor blinden en slechtzienden.

In Nederland hebben de organisaties NLBB Vereniging van Leesgehandicapten, Stichting Oogfonds Nederland en Viziris een gemeenschappelijke website over Louis Braille gecreëerd. U kunt daar onder meer lezen dat prinses Laurentien op zaterdag 10 januari op de ZieZo-beurs in Houten het Louis Braillejaar 2009 officieel opende.

In België geeft de website van de Brailleliga een overzicht van de initiatieven om Louis Braille dit jaar te herdenken: Manneken Pis heette afgelopen zondag Louis, de Belgische Post geeft een herdenkingszegel uit en de Brailleliga wil met tweehonderd lopers deelnemen aan de 20 km door Brussel.

Louis Braille?

De Fransman Louis Braille(4 januari 1809 - 6 januari 1852) was de uitvinder van het 'braille' een nu wereldwijd systeem, dat wordt gebruikt door blinden en visueel gehandicapten voor het lezen en schrijven.

Braille  Amstelveen
(Wikipedia - 2009)

Louis Braille (1809-1852)


Louis Braille werd blind op 3-jarige leeftijd toen hij zichzelf per ongeluk in zijn oog stak met een priem uit zijn vaders zadelmaker werkplaats. Zijn ouders deden alles wat ze konden, ook al was er niet veel te doen behalve een bandage om het oog doen. Echter, het andere oog werd geïnfecteerd en het zicht van beide ogen daalde geleidelijk tot hij uiteindelijk blind werd in beide ogen.

In 1821 bezocht Charles Barbier de La Serre, een artillerie kapitein in het Franse leger, de school, om de kinderen zijn uitvinding 'Sonografie' te introduceren. Dit was een code van 12 verhoogde puntjes en een aantal streepjes en de geheime informatie kon door soldaten in het donker ‘gelezen’ worden, zonder te spreken.

Braille  Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2009)

De naam van Louis Braille met puntjes gecodeerd in brailleschrift


Het principe van sonografie ('Nacht schrift') was om de klanken om te zetten (36) in stippen, geplaatst op een raster van 2 × 6 punten. De code was voor Louis te moeilijk om te begrijpen en later veranderde hij het aantal verhoogde puntjes tot en met 6. Braille ontwikkelde en perfectioneerde dit schrift verder, tot het in 1829 als bruikbare methode gebruikt kon worden op het Parijse blindeninstituut waar hij verbleef. Pas in 1854 werd het echter officieel als alfabet geaccepteerd.

Braille was een zeer gerespecteerde leraar aan het Instituut geworden. Hoewel hij werd bewonderd en gerespecteerd door zijn leerlingen, werd zijn braille-systeem niet gedoceerd aan het Instituut tijdens zijn leven. De lucht op het instituut was besmet en hij overleed in Parijs aan tuberculose in 1852 op de leeftijd van 43.

Zijn lichaam werd opgegraven in 1952 (op de verjaardag van zijn overlijden) en opnieuw begraven in het Pantheon in Parijs. Zijn systeem is twee jaar na zijn dood, in 1854 is eindelijk officieel erkend in Frankrijk en later op de hele wereld

Externe link: Vereniging Nederlandse Luister- en Braillebibliotheek



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.