Bijgewerkt: 29 maart 2024

Aanleg golfbaan in de Bovenkerkerpolder gestart

Nieuws -> Informatief

Bron: Ger Loogman
20-04-2009

Begonnen met de realisatie van elf paddenpoelen

Nadat begin april onder andere de vijf bouwvergunning door de gemeente Amstelveen voor de golfbaan zijn afgegeven is op donderdag 16 april 2009 begonnen met de aanleg ervan in de Bovenkerkerpolder. De aanleg is, na overleg met het Ministerie van LNV, begonnen  met de realisatie van elf paddenpoelen.

Golfbaan Amstelveen
(G. Loogman - 2009)



Op vrijdag 17 april 2009 was een bescheiden groep van betrokkenen bijeen in de hooiberg die in de toekomst als onderdeel van het hoofdgebouw voor de golfbaan dienst zal gaan doen. Hier vertelde Ger Loogman dat de dagen ervoor al een groot aantal paddenpoelen gereed waren gekomen en werd door hem het Masterplan van de aan te leggen golfbaan gepresenteerd. Tevens vertelde hij dat ook is begonnen met het oprichten van de eerste schuilhut. Deze werkzaamheden zijn gestart met het ontgraven van grond ten behoeve van de fundering. Aansluitend hebben de aanwezigen het glas geheven op dit bijzonder moment.

Golfbaan Amstelveen
(G. Loogman - 2009)



Eind 2008 kwam de door de gemeente ingehuurde prof. Koeman met een positief advies en kon er eind december bouwvergunningen aangevraagd gaan worden.  Begin april j.l. vielen er alle bouwvergunningen in de brievenbus van Loogman, de ontwikkelaar van de golfbaan.  Afgelopen weken stond voor hen vooral in het teken van overleg met het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit betreffende de ontheffing inzake de Flora- en faunawet. Daarnaast was er overleg met het Waterschap vanwege de benodigde keurontheffing.

Golfbaan Amstelveen
(G. Loogman - 2009)



Inmiddels is vast komen te staan dat alle vergunningen en ontheffingen die nodig zijn om een start te maken, zijn afgegeven. Omdat Loogman zich er terdege van bewust is dat men slechts “te gast” in dit landschap is, zijn ze gestart met de aanleg van de golfbaan met het maken van de paddenpoelen. Samen met het Ministerie van LNV en de Dienst Regelingen is tot deze afspraak gekomen. Hiermee wordt een voortplantingsbiotoop opgericht voor een aantal padden die nu nog niet in dit gebied zijn. Padden bevinden zich namelijk niet in het open land waar de golfbaan wordt aangelegd maar meer rond aanwezige bebouwing en in de bovenlanden. Met het ecologische advies bureau, dat dit traject begeleid is gezocht naar geschikte locaties voor deze paddenpoelen.

Golfbaan Amstelveen
(G. Loogman - 2009)



Tijdens deze zoektocht is ook rekening gehouden met mogelijke broedlocaties van vogels. In het overgrote deel van het plangebied zijn geen broedende vogels aangetroffen. Na rapportage door het ecologische bureau heeft het ministerie van  LNV, het bevoegd gezag in deze, de ontheffing verstrekt betreffende de Flora- en faunawet.

Golfbaan Amstelveen
(G. Loogman - 2009)



De werkzaamheden zullen zich voorlopig beperken tot het noordelijk deel van het project, het gebied waar geen verstoring uit voort zullen komen. In het zuiden van het plangebied van de golfbaan, richting de Nesserlaan, zal in dit voorjaar nog niet gewerkt gaan worden. Er kon op dit moment volgens het ecologische adviesbureau niet voldoende afstand genomen worden van de aanwezige ( beschermde) vogels.

Golfbaan Amstelveen
(G. Loogman - 2009)



Na het vertrek van de beschermde vogels, in de loop van het jaar, zullen er pas in het zuidelijk deel van het plangebied werkzaamheden gaan plaatsvinden. Tot die tijd wordt de natuur gerespecteerd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.