Bijgewerkt: 25 april 2024

Ab Osterhaus vertelt over virussen in de bibliotheek

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelveen
19-11-2010

Vogelgriep, Spaanse griep, SARS en AIDS. Allemaal virussen waarvan een wereldwijde uitbraak verwoestende gevolgen heeft. Is een pandemie op komst? Welke rol speelt de virologie bij het voorkomen daarvan en zijn we goed voorbereid? Op donderdag 25 november 2010 komt de bekende viroloog en influenzadeskundige, Ab Osterhaus, in bibliotheek Amstelveen Stadsplein hier alles over vertellen.

Osterhaus Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelveen - 2010)

Ab Osterhaus viroloog en influenza-deskundige


De laatste jaren zijn we regelmatig gewaarschuwd voor wereldwijde uitbraken van vernietigende virussen en bacteriën. Tot nu toe zijn deze potentiële pandemieën in toom gehouden, soms was het loos alarm, maar wat onomstotelijk is, is dat ziekteverwekkers als virussen evolueren en er steeds nieuwe bijkomen.

Zo wordt bijvoorbeeld de afgelopen weken bericht over de ziekteverwekker NDM-1, nu al een superbacterie genoemd, omdat geen enkele antibiotica er meer tegen werkt. Vorig jaar was er de wereldwijde paniek over de Mexicaanse Griep. Wat volgt er? Krijgen we weer middeleeuwse praktijken. Zijn we echt een keer gedoemd?

Voor een leek is dit moeilijke materie en is deze existentiële vraag niet te beantwoorden. Wie bestrijdt deze virussen, hoe wordt dit gedaan, wat zijn de onzekerheden en kan het mis gaan? Kortom, hoe vecht je tegen een microscopische kleine vijand, die overal kan opduiken in een steeds andere vorm. Ab Osterhaus komt hierover vertellen, waarbij hij gebruik maakt van veel praktijkvoorbeelden; een bijzondere kijk in een fascinerend deel van de medische wetenschap.

Bibliotheek Amstelveen Stadsplein, donderdag 25 november 2010, 20.15 – 22.00 uur. Prijs Pashouders: € 8,00, Niet pashouders: € 10,50, Voorverkoop: € 1 korting. www.amstelland-bibliotheken.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.