Bijgewerkt: 28 maart 2024

Amstelveen tekent Convenanten Alderstafel

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-12-2008

De partijen die hebben deelgenomen aan de Alderstafel hebben gezamenlijk drie convenanten opgesteld waarmee uitvoering wordt gegeven aan de afspraken uit het advies van de Alderstafel van 1 oktober. De convenanten zijn de afgelopen twee weken getekend. Wethouder Pols, lid van de BRS delegatie (vertegenwoordiging van regionale bestuurders rond de luchthaven), tekende de convenanten namens de gemeente Amstelveen.

Pols  Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2008)

Wethouder Remco Pols


Het advies van de Alderstafel, dat nu in de convenanten is vastgelegd, gaat uit van een selectieve ontwikkeling van Schiphol. Dat wil zeggen dat de knooppuntfunctie behouden blijft. Het netwerk van Europese, intercontinentale en vrachtvluchten kan zich verder ontwikkelen. Voor niet-knooppuntgebonden verkeer zoals vakantievluchten wordt de inzet van regionale luchthavens onderzocht.

De groei van Schiphol wordt gekoppeld aan hinderbeperkende maatregelen. Het gevolg hiervan is dat voor Amstelveen de hinder per saldo niet toeneemt en mogelijk zelfs vermindert. Een andere belangrijke maatregel voor Amstelveen is het verbeteren van de leefbaarheid op Uilenstede.

Nieuw in de convenanten is dat de huidige bouwbeperking voor de zogeheten Scheg in de Noorder Legmeerpolder kan worden opgeheven. Minister Cramer (VROM) zal dat bevorderen. Uit onderzoek is gebleken dat er geen reden is om deze bouwbeperking buiten het zogeheten vrijwaringsgebied (20 Ke zone) te handhaven.

Amstelveen krijgt hierdoor meer ruimte om dit gebied te ontwikkelen. Zo kan beter aan de vraag naar woonruimte worden voldaan. Vanzelfsprekend zal bij de toekomstige ontwikkeling van dit gebied rekening gehouden worden met de nabijheid van de luchthaven en de vliegroute nabij de Scheg.

Samen met het ministerie van VROM zal gewerkt worden aan een bouwplan met daarin extra aandacht voor de leefkwaliteit. VROM en B en W van Amstelveen hebben de ambitie om dit een voorbeeldproject te laten zijn van hoe duurzaam gebouwd kan worden in de omgeving van Schiphol. Het Amstelveense college zal de gemeenteraad in dit kader voorstellen doen.

Schiphol Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Verkeertorens op Schiphol


Voorafgaand aan het opstellen en ondertekenen van de convenanten heeft de heer Alders op 1 oktober 2008 het gezamenlijke advies van vertegenwoordigers van omwonenden, lokale en regionale bestuurders, het rijk en de luchtvaartsector over de ontwikkeling van de luchtvaart op Schiphol tot 2020 gepresenteerd aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM. Wethouder Pols van regionale ontwikkeling nam als lid van de BRS delegatie deel aan de Tafel van Alders.

Alderstafel?

De overlegtafel, onder leiding van de heer Hans Alders, is in december 2006 opgericht met als doel ontwikkelingen voor de luchtvaart op Schiphol, de hinderbeperking en de kwaliteit van de omgeving gezamenlijk uit te werken. Alle deelnemers hebben de gelegenheid hun inzichten en opvattingen hierover in te brengen. De overlegtafel is ingesteld na de evaluatie van het Schipholbeleid en de overleggen vorig jaar tussen Kamer en kabinet en de belanghebbenden rond Schiphol.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.