Bijgewerkt: 19 april 2024

Amstelveense scholieren in debat

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
14-10-2011

Vrijdag 14 oktober 2011 bracht een groep van 24 Mavo-leerlingen (eerste klas) van het Amstelveen College een bezoek aan het raadhuis voor een praktijkles over de politiek. Zij voerden een debat over eigen voorstellen voor verbeteringen in Amstelveen.

schoolraad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Vlnr.: Bert de Pijper van ChristenUnie, Maaike van Veeningen van D66, Tim Lechner en Walter Vervenne van de VVD in de raadzaal


Voorafgaand aan het debat kregen de leerlingen van Harmen van der Steenhoven (burgerlid D66) een introductie over de politiek, het lokale bestuur en de gemeenteraad. Daarna vormden de leerlingen vier fracties. Onder begeleiding van Tim Lechner (raadslid VVD), Bert de Pijper (raadslid ChristenUnie), Walter Vervenne (raadslid VVD) en Harmen van der Steenhoven gingen de fracties aan de slag met het voorbereiden van het raadsdebat.

schoolraad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Harmen van der Steenhoven, burgerlid van D66 verwelkomt de kinderen in de raadzaal


Elke fractie werkte een voorstel uit. Wat willen zij voor jongeren in Amstelveen realiseren? Waarom? Welke argumenten kunnen zij in het debat gebruiken om de andere fracties te overtuigen van de meerwaarde van hun voorstel? Hoe voer je het debat?

Om 11.30 uur betraden de fracties de raadzaal en kon het debat beginnen onder voorzitterschap van Maaike van Veeningen (raadslid D66 en voorzitter raadscommissie Algemeen bestuur en middelen). De fractie Niet Te Veel Huiswerk (NTHV) pleitte voor minder huiswerk en enkele verbeteringen in het practicumlokaal op school. 

schoolraad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tijdens de introductie krijgen de kinderen onder andere vragen over personen. Moeder Teresa werd niet herkend, maar iemand zei, dat ze wel een oma was!


De fractie van de Partij van de Dikke Kinderen (PvdDK) had een voorstel om kinderen met overgewicht te stimuleren af te vallen door een afvalclub op te richten, korting te geven op sporten en korting te geven op groenten en fruit.

schoolraad Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2011)

In een van de fracties groeit de spanning


De fractie van de Partij van de Technologie (PvdT) maakte zich sterk om voor alle scholieren in Amstelveen een iPad aan te schaffen en op school daarmee te werken in plaats van met boeken. De ADHD-fractie ijverde voor meer aandacht voor jongeren en volwassenen met ADHD.

De fracties presenteerden hun voorstellen en gingen daarover met elkaar in debat. Een schorsing leverde uiteindelijk twee voorstellen op waarover werd gestemd. De fracties NTVH en PvdT voegden hun voorstel samen: door invoering van de iPad wordt bespaard op papier en geld en met dat geld kunnen ook andere verbeteringen in de school worden betaald.

schoolraad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De leerlingen van de eerste klas van het Amstelveen College in de raadzaal maken kennis met de lokale politiek. Misschien zitten hier de toekomstige politici van Amstelveen?


De ADHD-fractie en de PvdDK brachten een gezamenlijk voorstel in om een sportclub op te richten, waar de ADHD-kinderen hun energie kwijt kunnen en waar kinderen met overwicht kunnen afvallen. Het laatste voorstel kreeg uiteindelijk de meeste stemmen. De scholieren en de docent waren zeer enthousiast over het bezoek aan het raadhuis.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.