Bijgewerkt: 29 maart 2024

Amsterdamse en Amstelveense delegatie bezocht India

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen
30-03-2015

Van 22 tot en met 28 maart 2015 bracht een delegatie van bedrijven, kennisinstellingen en culturele instellingen een bezoek aan India onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan. Burgemeester Mirjam van 't Veld van Amstelveen maakte ook deel uit van de delegatie. De steden New Delhi, Bangalore en Mumbai werden bezocht.

Burgemeester Van der Laan: “Deze dagen hebben ons weer een goede stap verder gebracht in de groeiende relatie tussen India en Amsterdam. Met verschillende partijen hebben we de Amsterdamse regio kunnen presenteren als aantrekkelijke locatie voor Indiase bedrijven die de Europese markt willen bedienen. Daarnaast is Amsterdam een verantwoordelijke hoofdstad en delen wij graag onze kennis als het gaat om city planning, mobiliteit, watermanagement en afvalverwerking. Dat deden wij niet alleen nu, maar er zijn ook afspraken gemaakt over verdere samenwerking op deze thema’s. Ook is weer bevestigd, dat wij veel van India kunnen leren. Nog maar twintig jaar geleden was India vooral interessant om zijn lage kosten, nu loopt het land voorop in de informatietechnologie.”

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2015)

Mevrouw Tasneem Zakaria Mehta, de directeur van het museum verwelkomt de gasten in Mumbai


Amsterdam als toegangspoort tot Europa

De delegatie sprak met verschillende bedrijven, waaronder bedrijven actief in de sectoren life sciences en ICT die in de regio Amsterdam zijn gevestigd, zoals Cognizant, TCS en Infosys. Op dit moment zijn in de Amsterdamse regio 90 Indiase bedrijven gevestigd, die gezamenlijk goed zijn voor 22.000 arbeidsplaatsen. De internationale uitstraling van Amsterdam, het gunstige leefklimaat, de Amsterdamse haven en de vele luchtverbindingen met de stad maken dat internationale bedrijven zich hier steeds vaker vestigen.

De positie van Amsterdam als belangrijke toegangspoort tot Europa, was ook een onderwerp tijdens het jaarlijkse seminar van het havenbedrijf Amsterdam in Mumbai. Burgemeester Van der Laan opende het seminar, dat dit jaar ruim 120 mensen trok.

Slimme steden

De Indiase minister-president, Narendra Modi, wil in India 100 smart cities creëren: steden waar innovatie en technologie slim worden ingezet om stedelijke problemen aan te pakken. Amsterdam is één van de voorbeelden, aldus Modi. Tijdens het bezoek is hierover kennis uitgewisseld, met name over de thema’s mobiliteit, water, afval en stedenbouw. Ook zijn afspraken gemaakt over verdere samenwerking.

Waternet heeft op vrijdag 27 maart 2015 een samenwerkingsovereenkomst getekend met Tata Trusts. De expertise die Waternet vanuit Amsterdam heeft, draagt bij aan het realiseren van de Tata Water Mission: schoon drinkwater en goede riolering in gebieden waar dat nu nog niet is.

De Universiteit van Amsterdam en de Indian Institute of Science in Bangalore hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend die inhoudt dat beide instellingen onderzoekers en studenten zullen uitwisselen. Een concreet onderzoeksproject draait om het verzamelen van data bij het Khumb Mela-festival, waar zo’n 60 miljoen mensen bij elkaar komen. De kennis die hier wordt ontwikkeld, kan worden ingezet bij grote evenementen elders.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft een samenwerking gesloten met de Amity University, waarbij Amity onder andere financiering beschikbaar stelt om 25 studenten van de VU een paar maanden te laten studeren bij de Amity University. Bovendien is de ambitie uitgesproken voor een Amity-campus in Amstelveen. Daarnaast heeft de VU overeenkomsten gesloten met Era’s Lucknow Medical College, de Amrita University en de National Law University.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2015)

Els Ottenhof Zakelijk directeur van het Cobra Museum en Mirjam van 't Veld, burgemeester van Amstelveen tijdens hun bezoek in het Dr. Bhau Daji Lad City Museum, het oudste museum in Mumbai onthullen een kunstwerk van Karel Appel. Naast hen staat mevrouw Tasneem Zakaria Mehta, de directeur van het museum


Rainbow Home

Burgemeesters Van der Laan en Van 't Veld bezochten op maandag 23 maart 2015 het Khushi Rainbow Home in New Delhi. Hier worden meisjes opgevangen die daarvoor op straat leefden, of in slechte omstandigheden thuis. Een Rainbow Home biedt de meisjes onderdak, onderwijs, eten en gezondheidszorg. Op maandag 23 maart had burgemeester Van der Laan ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van vrouwenrechtenorganisaties. Op zijn uitnodiging komen zij binnenkort naar Amsterdam om verder te praten.

Cultuur en sport

Culturele uitwisseling was zoals gebruikelijk een belangrijk onderdeel van het programma. Een ensemble van musici van het Koninklijk Concertgebouworkest gaf meerdere optredens, zoals bij de feestelijke aftrap van de samenwerking tussen het Cobra Museum en het Dr. Bhau Daji Lad Museum in Mumbai op 26 maart. Burgemeester Van ’t Veld en burgemeester Van der Laan onthulden hier een kunstwerk van Karel Appel. Tijdens dit evenement werden de culturele hoogtepunten van de regio Amsterdam gepresenteerd aan journalisten en touroperators.

Amsterdam Marketing deelde kennis over citymarketing tijdens een ronde tafel-sessie in New Delhi en een branding seminar in Mumbai. Ook is gesproken met Indiase steden die citymarketing willen inzetten. Op vrijdag 27 maart heeft burgemeester Van der Laan de start van de bouw van het Cruyff Court in Mumbai gemarkeerd, met een partijtje voetbal met Indiase kinderen. Het is het eerste Cruyff Court in India. Hier kunnen kinderen uit de wijk Parel onder begeleiding verschillende sporten uitoefenen. In juni 2015 is het Cruyff Court gereed.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.