Bijgewerkt: 29 maart 2024

BBA wil historische Museumtramlijn tussen Amsterdam en Amstelveen behouden

Nieuws ->

Bron: BBA
26-03-2018

Burgerbelangen Amstelveen wil dat het College van B en W in overleg gaat met Amsterdam om na te gaan hoe de museumtramlijn tussen Amsterdam en Amstelveen behouden kan worden. Want, hoewel het grotendeels een zaak is voor Amsterdam, is scheidend fractievoorzitter Jitze Bakker van mening dat het behoud van de museumtramlijn van groot belang is voor met name de toekomstige sfeer in het Oude Dorp. Bakker: 'Als de overkapping van de verbrede A 9 klaar is, ontstaan rondom het Oude Dorp nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling ervan.'

Burgerbelangen pleit er juist voor om in dat gebied de echte dorpssfeer te versterken en de luister van de jaren ‘60 terug te brengen. De oude trams kunnen daar een bepalende schakel in vormen. Bakker: 'In mijn visie zou zo’n oude tramlijn met de halte op het stationnetje Amstelveen goed passen. We hebben het vaak over herinneringen uit het verleden, welnu als daar één ding bij hoort is dat die oude spoorlijn wel. Bij de eerstkomende gelegenheid gaat bbA de wethouder vragen of hij dit idee onderschrijft en of hij met zijn collega van Amsterdam wil zoeken naar een oplossing.' De tramlijn loopt over het restant van de spoorlijn uit 1912 tussen Amsterdam en Aalsmeer. Ook de stationsgebouwen van Amstelveen aan de Kalfjeslaan en de Stationsstraat zijn uit 1912.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De Museumtram bereikt Station Amstelveen op 4 september 2016


De toekomst van de Museum tramlijn is in gevaar gekomen, omdat op de plaats van de stalling voor de trams bij het Haarlemmermeerstation woningbouw is gepland. De voorzitter van de Stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam, de heer Balt Korthals Altes, heeft een beroep op zowel Amsterdam als Amstelveen gedaan te zoeken naar een oplossing. 'Het gaat om het vinden van een goedkope plek voor een loods langs de lijn. Daarin kunnen de trams dan worden ondergebracht' - aldus Korthals Altes.

Wel geeft hij in Het Parool toe dat er wellicht nog een groter probleem ontstaat als de trams het Haarlemmermeerstation niet meer kunnen bereiken. Dan heeft de tram geen geschikt eindpunt meer. Maar Jitze Bakker stelt: 'Ik zie het als een sfeervol onderdeel in het vernieuwde Oude Dorp en een vernieuwde Poeloever. Het past in onze visie op het behoud van het culturele erfgoed. En als de tram niet meer rijdt heb je kans dat ze van de baan een fietspad maken en dat vind ik een heel zwak alternatief.'

De Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) exploiteert sinds 1975 in de zomermaanden de oude spoorlijn van het Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg 264, langs het Amsterdamse Bos, de Kalfjeslaan en het oude station van Amstelveen naar Bovenkerk. Petitie voor behoud Museumtramlijn: De gemeente Amsterdam heeft woningbouw gepland op het terrein, waar EMA veel van haar activiteiten uitvoeren. Ze werken hard aan een oplossing om de bedrijfsvoering van de Museumtramlijn niet in gevaar te laten komen. Daarbij kunnen ze uw hulp goed gebruiken. Behalve vriend of donateur worden, kunt u ze ook ondersteunen door de online petitie te tekenen die een buurtbewoner is gestart om ons te helpen dit culturele erfgoed te behouden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.