Bijgewerkt: 24 juli 2019

Bijstandsfraude in Amstelveen aangepakt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-02-2011

Een 38-jarige man uit Amstelveen heeft de gemeente Amstelveen voor ruim 40.000 euro benadeeld, omdat hij onterecht een bijstandsuitkering heeft ontvangen van 2005 tot medio 2009.

Uit onderzoek van de Sociale Recherche blijkt, dat de man een eerder beëindigd bedrijf onder een andere naam had voortgezet. Zijn inkomsten heeft hij jarenlang verzwegen voor de gemeente. De ten onrechte verstrekte bijstand van 40.000 euro wordt door de gemeente teruggevorderd. De gemeente heeft daarnaast aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.  

groot  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Wethouder Jan-Willem Groot (CDA)


Het voorkomen van fraude

Het college wil, dat mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien een uitkering ontvangen. Als hier misbruik van wordt gemaakt, treedt de gemeente hard op. De gevolgen van misbruik zijn voor de fraudeur behoorlijk. Zo riskeert de fraudeur een strafblad, een terugvordering en beëindiging van de uitkering.

CDA-wethouder Groot (Werk en Inkomen): “We willen zoveel mogelijk voorkomen, dat uitkeringsgerechtigden in zo’n situatie belanden. We hebben de voorlichting en de dienstverlening de afgelopen jaren flink verbeterd. Als mensen toch frauderen dan zijn onze klantmanagers getraind om mogelijke fraude te herkennen.

Zij werken samen met fraudepreventiemedewerkers die gespecialiseerd zijn in het opsporen van fraude. Daarnaast houden wij jaarlijks themacontroles, bijvoorbeeld naar deels werken naast de bijstandsuitkering. Deze fraudezaak is ook aan het licht gekomen dankzij een themacontrole”.

Om problemen te voorkomen adviseert de gemeente om bij onduidelijkheden over een bijstandsuitkering contact op te nemen met de afdeling Werk en Inkomen. Daarnaast kan iedere burger met vragen over de sociale wetgeving de website www.weethoethetzit.nl raadplegen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.