Bijgewerkt: 21 augustus 2019

CPB wil uitstel van verbreding rijksweg A9

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
18-08-2012

Het Centraal Planbureau (CPB) wil, dat de politiek de verbreding van de rijksweg A9 heroverweegt nu uit tellingen blijkt, dat het aantal auto's dat er over heen rijdt ver achter blijft bij de verwachtingen. Uit cijfers die het dagblad Trouw heeft opgevraagd, blijkt dat er nu ter hoogte van Gaasperdam zo'n 57.000 auto's per dag op de vier rijstroken van de-A9 rijden, terwijl er in 2005 nog dagelijks 72.000 auto's over de snelweg reden.

Toen besloten werd de weg te verbreden, was de verwachting, dat het aantal auto's op de weg zou groeien naar 168.000 in 2030. De Gaasperdammerweg wordt uitgebreid van vier naar tien rijstroken, een operatie die zo'n miljard euro gaat kosten. De A9 ter hoogte van Amstelveen moet twee keer vier strooks worden. Inclusief de tunnel kost dat ruim 900 miljoen euro.

a9 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Rijksweg A9 ter hoogte van Amstelveen


In het licht van de opvatting van het CPB is het interessant om de opvatting van VVD-wethouder Herbert Raat over de verbreding terug te lezen op zijn blog. In februari 2009 schreef hij: „Een belangrijke reden voor Rijkswaterstaat om de A9 te verbreden is, dat er 60.000 woningen gebouwd zouden worden in Almere onder de naam De Schaalsprong. Grote initiator was PvdA'er Adrie Duivesteijn, een handig politicus met een netwerk op het ministerie.

Onder meer vanwege de 60.000 woningen moesten de wegen naar Schiphol verbreed worden. Dat de rijksweg A1 aangepakt moet worden weet iedereen. Maar ook de 3-baansweg A9 bij Amstelveen moet 4-baans worden, hoewel elke automobilist je kan uitleggen, dat de knelpunten bij de A2 en A4 het probleem zijn." Het Centraal Planbureau heeft zijn twijfels bij de verbreding en pleit voor nader onderzoek om de voor- en nadelen van uitstel van het project op een rij te zetten.

Het CPB denkt, dat het ambitieuze getal van 168.000 auto's op de snelweg op de lange termijn gehaald kan worden, maar vindt,dat de politiek nog eens goed naar optie van uitstel moet kijken. Het Planbureau raadde in een eerder stadium de verbreding af, omdat de kosten niet zouden opwegen tegen de baten.

Rijkswaterstaat denkt, dat het tegenvallende aantal auto's op de Gaasperdammerweg te verklaren is door de recente opening van spitsstroken bij de Al en de A10. Er zou sprake zijn van een 'kortetermijneffect'. Een woordvoerder van minister Schultz zegt in Trouw, dat er geen reden is te denken, dat er onnodig veel geld wordt uitgegeven. De woordvoerder bevestigt, dat de groeicijfers tegenvallen, maar er zou slechts sprake zijn een "vertraging".Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.