Bijgewerkt: 28 maart 2024

College Amstelveen wil een 'Topsport Kennis Centrum'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-11-2009

In het rapport 'Topsportaccommodatie Amstelveen', opgesteld door  adviesbureau DOME SDC, wordt het concept geschetst van een Topsport Kennis Centrum, waar ook een topsporthal deel van uitmaakt.

Burgemeester en wethouders vinden dit concept kansrijk en de inzet nodig voor een nader onderzoek naar de haalbaarheid zeker waard. Zij stellen de raad voor om dat onderzoek in te zetten, waarbij in elk geval aandacht zal worden besteed aan:

-de concrete functionele invulling

-de locatie, waarbij in eerste instantie de locatie noordzijde Amstelplein wordt bezien

-de business case en het maatschappelijk draagvlak daarvoor

-de gevolgen voor de verdiencapaciteit in het A-9-project

-de gemeentelijke randvoorwaarden waar het gaat om exploitatie- en investeringsrisico

Naar verwachting neemt de gemeenteraad hierover op 16 december 2009 een besluit.

Het Topsport Kennis Centrum is een voor Nederland uniek concept. De bundeling van kennis en expertise op het gebied van sport, bewegen en preventie staat hierbij centraal. De accommodatie is de plaats waar alle informatie, kennis en expertise aanwezig is, maar ook wordt ontwikkeld en toegepast, zowel voor de breedtesport, topsport(ers), sportbonden en sportgerelateerd bedrijfsleven. Tevens biedt dit concept mogelijkheden voor elementen als sportacademy (volleybal/badminton), healthcentre en eventcentre.

Uitgangspunten

Het rapport laat zien dat de realisatie van het Topsport Kennis Centrum kansrijk is als de gemeente kiest voor samenwerking met commerciële partijen. Uitgangspunten hierbij zijn:

-De gemeente neemt geen enkel exploitatie- en investeringsrisico;

-De gemeentelijke bijdrage betreft uitsluitend de grond voor de benodigde locatie. Dit betekent dat eventueel bijkomende kosten van verwerving binnen het uiteindelijke businessplan van het project vallen;

-Als tegenprestatie verwerft de gemeente om niet het langdurig gebruiksrecht van de topsportaccommodatie met prioritair gebruik voor topsport;

-Over het eventuele positieve investeringssaldo maakt de gemeente bij de eigendomsoverdracht van de grond nadere afspraken met de ontwikkelaar.

Accommodatie

De kern van het complex bestaat uit een topsporthal voor 2000 personen. De hal maakt onderdeel uit van een breed concept namelijk het Topsport Kennis Centrum. Om de hal heen komt een schil van bebouwing met daarin onder andere: kantoorruimten, praktijkruimten, lesruimten, showrooms etc.

Door deze opzet heeft de topsporthal geen dure buitengevels nodig. Bij de topsporthal komt een separate trainingshal. Geconcentreerd rondom de entree zullen een hotel, vergadercentrum, restaurant en eventueel aanvullende horeca, een plek vinden. Hiermee kan de representatieve entreehal ook fungeren als gelegenheid voor ontvangsten en exposities, zodat het Amstelveense bedrijfsleven en de topsportbranche elkaar er kan ontmoeten.

Locatie

Het Topsport Kennis Centrum krijg een (inter)nationale functie en dat betekent dat het gewenst is om het een herkenbare plek in Amstelveen te geven. Het is voor de hand liggend om een locatie te kiezen langs de A9 en wel voor het gedeelte waarvoor geen plannen bestaan voor ondertunneling, zodat de zichtbaarheid gewaarborgd is. Daarnaast moet de locatie goed en sociaal veilig te bereiken zijn, voldoende groot zijn en bereikbaar zijn voor het openbaar vervoer.

De locatie “noordzijde Amstelplein” lijkt het beste aan deze eisen te voldoen. De gevolgen voor de verdiencapaciteit van het A9-ptoject moeten daarbij in beeld worden gebracht.

Uitwerking

In samenwerking met de Stichting Topsport Amstelveen (STAV), het Sportbedrijf en de gebruikers gaat de gemeente een programma van eisen opstellen voor het topsportgedeelte. De locatie ‘Noordzijde Amstelplein’ gaat de gemeente nader onderzoeken. Dit geldt ook voor de wijze waarop zij commerciële partijen het beste bij de realisatie kan betrekken.

Historie

De gemeenteraad ging in december 2008 akkoord met de topsportplannen. De raad gaf daarmee groen licht voor nader onderzoek naar de realisatie van een topsportaccommodatie. Eind februari kreeg adviesbureau Dome SDC van de gemeente de opdracht om samen met partners Inbo Adviseurs, Urban Innovation en Roodadvies een concept te ontwikkelen voor een topsportaccommodatie in Amstelveen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.