Bijgewerkt: 28 maart 2024

De 67ste Dachau herdenking in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Stichting Vriendenkring van oud-Dachauers
30-04-2012

Ieder jaar gedenken de Nederlandse oud-gevangenen en nabestaanden van de slachtoffers van het concentratiekamp Dachau, de bevrijding van het kamp door Amerikaanse legereenheden op 29 april 1945.

Van 1933 tot 1945 zijn in totaal 206.000 gevangenen in Dachau ondergebracht, waaronder ruim tweeduizend Nederlanders. De officiële cijfers spreken van 31.591 doden, maar in werkelijkheid is dit aantal veel groter geweest. Een groot deel van de gevangenen werd gedood, of kwam door ontberingen om het leven.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het verzamelpunt is het restaurant van het KLM hoofdkantoor in Amstelveen


De herdenking vond plaats op zaterdag 28 april 2012 om 12.00 uur, zoals altijd bij het Nationaal Dachau monument te Amsterdam. Ook dit jaar kreeg de redactie van Amstelveenweb weer een uitnodiging van de Stichting Vriendenkring van oud-Dachauers, om de herdenking bij te wonen. Het bestuur heeft de uitnodiging gestuurd omdat Amstelveenweb al jaren een actieve bijdrage aan deze herdenking levert op de website.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De leden van de 'Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' lopen spelend tussen de haagmuur


Ondanks het behoorlijk wisselvallige en koude weer meldde de redactie zich bij het hoofdkwartier van KLM aan de Amsterdamseweg. De ontvangst is altijd allerhartelijkst en in het restaurant konden de deelnemers elkaar ontmoeten en even bijpraten onder het genot van een kopje koffie. Iedereen pakte zich goed in voor de erg koude (gelukkig geen regen) herdenking in het Amsterdamse Bos.

center>dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De burgemeesters op de eerste rij volgen de fanfare, als ze tussen de haag lopen

Maar deze kou is natuurlijk niets vergeleken bij wat de mensen in de kampen moesten doorstaan. Van het GVB kreeg de organisatie twee autobussen met chauffeur te leen en dat was erg plezierig, want het parkeren bij het Dachau monument is altijd erg beperkt. De hele groep mensen stapte rond half 12 in de bus op weg naar de 67ste herdenking.

Naast de oud-Dachauers waren onder meer aanwezig, de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en de burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen. De plechtigheid werd muzikaal omlijst door de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers'.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Frank Houben en Hans Teengs Gerritsen begeleiden de herdenking in het Amsterdamse Bos


De herdenking werd geleid door Hans Teengs Gerritsen, zijn vader Hans Teengs Gerritsen was oud-Dachauer, en Frank Houben, zijn grootvader Willem van Lanschot Ridder Militaire Willems-Orde was ook oud-Dachauer. Er waren drie sprekers: oud-Dachauer Ernst Sillem, Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam en Ronald Blikman, directeur van de Merkelbachschool.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De eerste spreker is oud-Dachauer Ernst Sillem. Naast hem staat zijn zoon.


De heer Ernst Sillem vertelde over zijn vriend, die in Dachau gevangen werd gehouden en de zoon van dhr Sillem sloot de speech af. Dhr Sillem heeft dus niet zelf in het kamp gezeten en de ‘echte’ oud-Dachauers zijn veelal niet meer in een goede conditie om te spreken, zijn al overleden, of kunnen door allerlei gezondheidsklachten niet meer aanwezig zijn.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam tijdens zijn toespraak


Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam vertelde tijdens zijn toespraak onder andere over de toespraak van journalist Alex de Vries van vorig jaar. Deze sprak destijds over de toekomst van de herdenkingen die volgens hem na meer dan 60 jaar na de Tweede Wereldoorlog, anders zouden moeten om de jongeren beter te bereiken. Op de Nederlandse scholen wordt over de Tweede Wereldoorlog en überhaupt over de 20ste eeuw heel beperkte les gegeven. Het is verwarrend vooral voor de scholieren zelf, want op en bepaald moment weten ze niet precies meer, waarom dit thema elk jaar wordt herdacht.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De aanwezigen volgen de toespraken


‘Als je de geschiedenis niet goed kent, dan kun je je zelf niet goed op de toekomst voorbereiden, want juist van de ernstige gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog weet je, dat vrede niet vanzelfsprekend is’. Dit zinnetje wordt tijdens allerlei oorlogsherdenkingen verteld, maar als de jongeren helemaal, of weinig weten van deze dramatische jaren, dan heeft het geen betekenis.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De trompettist van 'Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' blaast de taptoe


De laatste spreker was Ronald Blikman, directeur van de Merkelbachschool. Na zijn toespraak, werd een gedicht door een scholiere van de Merkelbachschool voorgedragen en vervolgens werd de Taptoe geblazen door de trompettist van de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers'. Vervolgens volgde twee minuten stilte, waarna de kapel het Wilhelmus speelde.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Ronald Blikman, directeur van de Merkelbachschool aan het woord


De kransen werden gelegd door de burgemeesters en ook door vertegenwoordigers van andere kamporganisaties. Na de kransleggingen begon traditionele wandelgang over de 60 meter lange 'kampstraat', waarin de namen staan van de 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando’s. De oud-Dachauers openden de rij, zoals destijds bij het appèl werden stuk voor stuk hun namen afgeroepen.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen legt zijn krans


Kinderen van de Merkelbachschool, die het monument adopteerden, stonden met bloemen bij het begin van de kampstraat. Iedereen die daar binnentrad ontving een bloem en stak deze al lopend op een willekeurige plaats, of juist specifiek bij een kampnaam op de tegel, in de taxushagen die de begrenzing van het monument vormen. Na de oud-Dachauers volgden nabestaanden en genodigden en ook alle belangstellenden.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam legt ook zijn krans met de medewerking van de scholieren


Het monument bestaat uit een blauw stenen wandelpad geflankeerd door een haag van taxusbomen en ontworpen door de beeldende kunstenaar Niek Kemps. In de stenen staan 500 namen van de belangrijkste bijkampen van Dachau.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Aan het einde van de herdenking mogen de oud-Dachauers en andere belangstellenden een bloem in de haag steken, als herinnering aan de duizenden oorlogsslachtoffers in de verschillende concentratiekampen




Het pad is 60 meter lang en 2 meter 35 breed. Het concentratiekamp bestond namelijk uit 170 bijkampen in verschillende steden en dorpen. De stenen zijn niet recht, maar aflopend gelegd, om op symbolische wijze de moeilijkheden uit het kamp te tonen.

Het concentratiekamp in Dachau

Dachau was een Duits nazi concentratiekamp, het eerste dat werd geopend in Duitsland. Het was gelegen op het terrein van een verlaten munitiefabriek in de buurt van het middeleeuwse stadje Dachau, ongeveer 16 km ten noordwesten van München in de provincie van Beieren, aan het zuiden van Duitsland.

dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De kransen van de verschillende organisaties bij het Dachau monument


In totaal werden meer dan 200.000 gevangenen uit meer dan 30 landen ondergebracht in Dachau, van wie twee derde politieke gevangenen waren en bijna een derde waren joden. 25.613 gevangenen zijn omgekomen in het kamp en bijna 10.000 anderen in haar bijkampen, voornamelijk door ziekte, ondervoeding en zelfmoord. Kijk ook rond op de websites: Concentratiekamp Dachau  KZ-Gedenkstätte Dachau



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.