Bijgewerkt: 29 maart 2024

De 'Makkelijk Lezen Pleinen' in Bibliotheek Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
13-10-2011

Vanaf woensdag 26 oktober 2011 kunnen kinderen met een leesprobleem terecht op een van de Makkelijk Lezen Pleinen in de Bibliotheek Amstelland.

Die dag wordt het Plein feestelijk geopend in alle Amstelland bibliotheken in Aalsmeer, Kudelstaart en Amstelveen (behalve Middenhoven). Twee bekenden kinderboekenschrijvers zullen samen met de aanwezige kinderen het Plein onthullen.

lezen Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelland - 2011)

De flyer van de 'Makkelijk Lezen Pleinen'


Waarom een Makkelijk Lezen Plein (MLP)?

Eén op de tien kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft problemen met lezen en spellen. Dit zijn meestal kinderen met dyslexie, maar ook bij kinderen met concentratiestoornissen, zoals ADHD en (allochtone) kinderen met een taalachterstand kunnen leesproblemen ontstaan. Omdat het hen veel moeite kost vinden kinderen met een leesprobleem lezen meestal niet leuk.

Zonder goede begeleiding neemt het zelfvertrouwen af en is de kans groot, dat ze gaan onderpresteren en in een onderwijstype terecht, dat geen beroep doet op hun feitelijke vermogens. Een vroege herkenning en erkenning is belangrijk. Dan pas kan gericht worden gewerkt aan ondersteuning: vanuit school, maar ook vanuit de bibliotheek, met het Makkelijk Lezen Plein.

Aangepaste collectie

Op dit Plein staat een speciale selectie van boeken, dvd’s, cd-roms en andere media. Maar ook ouders en leraren vinden er informatie over leesproblemen. De bibliotheek biedt hulp bij het kiezen van leuke leesboeken met als doel om het plezier in het lezen weer terug te brengen. Bovendien biedt het Plein ook informatieve media, zodat deze kinderen er ook terecht kunnen voor spreekbeurten en werkstukken. De bibliotheek kiest hierbij niet alleen voor geschreven media, maar ook voor media in beeld en geluid zoals informatieve dvd’s en cd-roms.

Opening Makkelijk Lezen Plein

Het Makkelijk Lezen Plein wordt feestelijk geopend op 26 oktober met medewerking van twee bekende kinderboeken schrijvers. Voor bibliotheek Stadsplein, Westwijk en de Mikado is dit Annemarie Bon (o.a. Betrapt!) en voor Aalsmeer en Kudelstaart Fred Diks (o.a. Kameleon). Zij lichten toe waarom het MLP zo belangrijk is en hoe dit plein de leesvreugde vergoot. Ook lezen zij een stuk voor uit hun eigen werk, signeren hun boeken en verrichten samen met de aanwezige kinderen de officiële onthulling van het MLP. Voor de kinderen zijn er ballonnen, spekkies en limonade.

Meer informatie

Op de site van de bibliotheek is vanaf die dag alles te vinden over het MLP. Bedoeld voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten, is hier een overzicht van media te vinden die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen, tips om kinderen aan het lezen te krijgen of te ondersteunen bij het leren en links naar sites over leesproblemen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.