Bijgewerkt: 29 maart 2024

De WHO wil verdere evaluatie van microplastics in het milieu

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
22-08-2019

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept vandaag op tot een verdere evaluatie van microplastics in het milieu en hun potentiële impact op de menselijke gezondheid, na de publicatie van een analyse (pdf 124 pagina’s) van het huidige onderzoek met betrekking tot microplastics in drinkwater. De Organisatie roept ook op tot een vermindering van de plasticvervuiling ten voordele van het milieu en om de blootstelling van de mens te verminderen.

'We moeten dringend meer weten over de impact van microplastics op de gezondheid, omdat ze overal aanwezig zijn - ook in ons drinkwater', zegt Dr. Maria Neira, directeur van het Department of Public Health, Environment and Social Determinants of Health, bij de WHO. 'Op basis van de beperkte informatie die we hebben, lijken microplastieken in drinkwater bij de huidige niveaus geen gezondheidsrisico te vormen. Maar we moeten meer te weten komen. We moeten ook de wereldwijde toename van plasticvervuiling een halt toeroepen.'



Volgens de analyse, die de meest recente kennis over microplastics in drinkwater samenvat, zullen microplastics groter dan 150 micrometer waarschijnlijk niet geabsorbeerd worden in het menselijk lichaam en zal de opname van kleinere deeltjes naar verwachting beperkt zijn.  Absorptie en verdeling van zeer kleine microplastische deeltjes, ook in het nano-omvanggebied, kan echter hoger zijn, hoewel de gegevens zeer beperkt zijn.

Microplastieken zijn alomtegenwoordig in het milieu en zijn gedetecteerd in zeewater, afvalwater, zoet water, voedsel, lucht en drinkwater, zowel in flessen als in leidingwater. Microplastieken komen op verschillende manieren in het zoetwatermilieu terecht: voornamelijk door (al dan niet gezuiverd) oppervlakte- en afvalwater, maar ook door gecombineerde riool-overstorten, industrieel afvalwater, aangetast kunststofafval en atmosferische ontleding. Er zijn echter beperkte gegevens om de bijdrage van elk van de verschillende invoeren en hun stroom-opwaartse bronnen te kwantificeren. Verder blijkt uit de beperkte gegevens dat sommige microplastieken die in drinkwater worden aangetroffen, afkomstig kunnen zijn van behandelings- en distributiesystemen voor leidingwater en/of het bottelen van gebotteld water.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.