Bijgewerkt: 21 september 2019

De eerste dag van mei

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
01-05-2011

Vandaag, zondag 1 mei 2011, is het de Internationale Dag van de Arbeid. Het is een viering van de internationale arbeidersbeweging en veel linkse organisaties. Vaak worden op deze dag demonstraties en marsen georganiseerd door de werkende mensen en hun vakbonden. Het wordt ook officieel gevierd in vele andere landen van de wereld. 1 mei is een nationale feestdag in meer dan 80 landen.

Geschiedenis

De Internationale Dag van de Arbeid is de herdenking van het 1886 Haymarket bloedbad in Chicago, toen een onbekende persoon een dynamiet bom gooide naar de politie tijdens een openbare bijeenkomst,

arbeider Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

De afbeelding 'Arbeider met hamer' was vaak afgebeeld op posters van de verschillende arbeiderspartijen


Het bloedbad vond plaats op dinsdag 4 mei 1886, op de Haymarket Square in Chicago. Het begon als een demonstratie ter ondersteuning van de stakende arbeiders, waar er werd geijverd voor de 8 urige werkdag, meer loon en beter arbeidsrecht.

De bomaanslag en het daaropvolgende vuurgevecht resulteerde in de dood van 8 politieagenten van vriendelijk vuur en een onbekend aantal burgers. In de internationaal bekende juridische procedures die volgden, werden acht anarchisten berecht voor moord. Vier mannen werden veroordeeld en geëxecuteerd en één pleegde zelfmoord in de gevangenis. Maar tijdens de vervolging werd duidelijk, dat geen van de verdachten de bom had gegooid.

In 1889 werd, tijdens het eerste congres van de Tweede Internationale in Parijs voor 100ste verjaardag van de Franse Revolutie en de Exposition Universelle, na een voorstel van Raymond Lavigne, opgeroepen tot internationale demonstraties als gevolg van de Chicago protesten. 1 mei werd formeel erkend als een jaarlijks terugkerend evenement.

Deze dag ligt aan de basis van de wetten rond weekendrust en de 8 urige werkdag en werd later, na de Tweede Wereldoorlog, een doorbetaalde vrije dag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.