Bijgewerkt: 20 april 2024

De identiteitskaart is vanaf 14 jaar gratis

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
12-09-2011

De Hoge Raad heeft 9 september 2011 besloten, dat gemeenten geen geld meer mogen vragen voor het verstrekken van een identiteitskaart. De meeste burgers schaffen deze kaart namelijk aan vanwege de wettelijke identificatieplicht die sinds 2005 voor iedereen vanaf 14 jaar geldt. De identiteitskaart is vanaf heden gratis bij de balie aan te vragen voor iedereen vanaf 14 jaar.

De uitspraak geldt alleen voor de basiskosten van een identiteitskaart. Extra kosten, zoals voor een spoedaanvraag, of in verband met vermissing moeten nog wel betaald worden. Voor personen tot 14 jaar geldt, dat de legesheffing voorlopig in tact blijft.

Namens alle gemeenten onderzoekt de VNG de gevolgen van het besluit van de Hoge Raad. De regel geldt met terugwerkende kracht. Dit betekent dat iedereen die sinds 26 augustus 2010 een identiteitskaart heeft aangevraagd zijn geld terugkrijgt.

Van zanen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Jan van Zanen


Deze mensen ontvangen zo spoedig mogelijk een brief van de gemeente. Het terugbetalen van deze leges gaat Amstelveen circa 200.000 euro kosten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil zo spoedig mogelijk met minister Donner van Binnenlandse Zaken om tafel om te praten over compensatie van de inkomstenderving die landelijk 80 miljoen euro bedraagt. De minister heeft toegezegd, dat hij op korte termijn met de gemeenten gaat overleggen. 

Burgemeester Van Zanen: 'De Hoge Raad heeft de beslissing genomen om de identiteitskaart gratis te verstrekken. Alle gemeenten waren op de hoogte, dat dit kon gebeuren. Amstelveen verstrekt de kaart direct vanaf vandaag gratis. Voor onze inwoners is het fijn, dat de identiteitskaart vanaf heden gratis is; voor de gemeenten is het een financiële tegenslag, waarover de VNG in overleg treedt met het kabinet.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.