Bijgewerkt: 19 april 2024

De inflatie stijgt verder in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
11-11-2009

De inflatie is in oktober 2009 uitgekomen op 0,7 procent in Nederland. In september waren de consumentenprijzen 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging van de inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de prijsontwikkeling van benzine, diesel en LPG. De prijzen aan de pomp waren in oktober weliswaar nog 3,5 procent lager dan een jaar eerder, maar in september waren ze nog 12,1 procent lager. Dit had een inflatieverhogend effect.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in oktober gestegen naar 0,4 procent, tegen 0,0 procent een maand eerder. Voor oktober raamt Eurostat de inflatie in de eurozone op -0,1 procent.

Deze inflatie was een maand eerder nog -0,3 procent. Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en de inflatie in de eurozone loopt hiermee verder op naar 0,5 procentpunt.

Wat is inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt. In Nederland wordt de CPI bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Externe link: Persoonlijke inflatiecalculator



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.