Bijgewerkt: 19 april 2024

De jaarwisseling van 2016-2017 in Amstelveen is rustig verlopen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Politie NL/GroenLinks
02-01-2017

'De jaarwisseling van 2016-2017 in Amstelveen is rustig verlopen zonder grote incidenten' -meldt de gemeente Amstelveen op haar website. 'Navraag bij de politie geeft aan, dat er sprake was van een rustig beeld. Er is één aanhouding verricht in het kader van openbare dronkenschap. Daarnaast was er een aantal containerbrandjes en is er een bushokje vernield. Verder heeft de politie wat klachten over vuurwerkoverlast ontvangen. De gemeente Amstelveen kan daarmee tevreden terugkijken op een veilige overgang naar het nieuwe jaar.'

Dit is een standaard tekst die de gemeente Amstelveen bijna jaarlijks over de vele jaarwisselingen sinds 1960 publiceert. Van de gemeente mogen de burgers vrijelijk hun aangeschafte vuurwerk afsteken. Wat de precieze becijfering van de ontstane schade is aan gebouwen en omgeving, wordt nooit gepubliceerd. Niet iedereen belt over, waar her en der in de stad schade te zien is, of vermoedelijk zal ontstaan en het wordt het niet onderzocht, dus bestaat deze schade vermoedelijk niet in de politiek. Als echter de schade in euro’s zou worden vermeld, dan zou een totaal ander beeld ontstaan en zouden de burgers wel bellen. Want het zijn zij die uiteindelijk deze schadeposten betalen via de jaarlijkse gemeentebelasting. Waarom is deze voorzichtige aanpak? Mogen de burgers niet weten, hoeveel ellende deze zogenaamde 'traditie' al jarenlang veroorzaakt? De vuurwerkhandelaren zijn blij, want ze hebben volgens de landelijke media 68.000.000 euro verdiend aan deze milieuonvriendelijke en gevaarlijke gebeurtenis.

Foto Amstelveen
(Bron Meldpunt Vuurwerkoverlast - 2017)

De kaart van Nederland met de duizenden meldingen van vuurwerkoverlast 2016-2017


De politie en een paar gemeenteambtenaren weten uiteraard precies, waar en hoeveel schade werd veroorzaakt door het afsteken van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling, maar over transparantie kunnen wij helaas niet spreken. Het verhaal, dat de Nederlandse Politie op 1 januari 2017 heeft gepubliceerd is eigenlijk minder voorzichtig, want uiteindelijk riskeren de politieagenten en brandweermannen hun gezondheid als ze na een melding de locatie des onheils benaderen.

Hierbij het politiebericht: 'Het aantal incidenten lag 6% lager dan vorig jaar en waren gemiddeld genomen minder ernstig van aard. Toch kijkt de politie met gemengde gevoelens terug op de afgelopen jaarwisseling. Het geweld tegen hulpverleners en andere mensen met een publieke taak nam namelijk wel toe. De jaarwisseling van 2016-2017 kende minder incidenten dan het jaar 2015-2016. Vorig jaar werden 7.558 incidenten geregistreerd, afgelopen oud en nieuw was dat 7.114. Er was een kleine afname in ernstige incidenten, maar een toename in lichte incidenten.

Wel steeg het aantal incidenten, waarbij sprake was van hulpverlening aan instanties. Zo is bijvoorbeeld de assistentie bij brandweerinzet verdubbeld. Henk van Essen, plaatsvervangend korpschef, noemt dat zorgwekkend: ‘Het is onaanvaardbaar, dat hulpverleners ieder jaar weer worden belemmerd bij hun werk. Deze mensen zijn er voor ieders veiligheid. Die hoor je met rust te laten. Ik vind het te bizar voor woorden, dat je er blijkbaar genoegen in schept om brandweerlieden, of andere hulpverleners te beletten andere mensen te helpen.'

Het aantal aanhoudingen is met 2% licht gestegen ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Dit betrof, vooral de wat zwaardere categorieën. In 2015 werden 482 personen aangehouden, dit jaar waren het er met 492 iets meer. Het aantal geweldsincidenten tegen politie en werknemers met een publieke taak is toegenomen. Het aandeel fysiek geweld nam gemiddeld af, maar verbaal geweld steeg. Er werd dit jaar in totaal 79 keer geweld gebruikt tegen agenten (vorig jaar was dat 59 keer) en ook het aantal incidenten tegen medewerkers met een publieke taak, zoals brandweerlieden, Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA’s) van de gemeenten, ambulancepersoneel en beveiligers nam toe.

Foto Amstelveen
(Bron Politie NL - 2016)

Henk van Essen plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie


Van Essen: ‘Die stijging baart ons allemaal grote zorgen. Het mag niet zo zijn, dat de jaarwisseling wordt gezien als een vrijbrief om alle grenzen te buiten te gaan. We doen er als hulpdiensten alles aan om te zorgen voor veiligheid. Iedereen wil aan het eind van de nacht weer ongeschonden en met een goed gevoel naar huis. Dat geldt voor het publiek, maar ook voor alle hulpverleners die zich met ziel en zaligheid voor hun werk inzetten.'

Eén politiemedewerker raakte zwaargewond bij een aanrijding in Den Haag. Deze agent ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Bij de reanimatie van het slachtoffer werden politiemensen en ambulancepersoneel bekogeld met stenen en vuurwerk. 'Onze gedachten gaan uit naar de gewonde collega en zijn familie. Ook de betrokken agenten wil ik sterkte wensen. Zij hebben samen met het ambulancepersoneel onder moeilijke omstandigheden moeten vechten voor het leven van onze collega. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. ' Het eerste totaalbeeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie en werknemers met een publieke taak, geeft de indruk, dat de oudejaarsnacht vergelijkbaar is met vorig jaar. De genoemde cijfers hebben betrekking op de periode van 31 december 2016 -00.00- uur tot en met 1 januari 2017 08.00 uur.

Op de website Meldpunt Vuurwerkoverlast kunnen de bezoekers een oproep zien: 'Wij willen, dat Oud en Nieuw voor iedereen weer een feest wordt. Voor heel veel mensen (én dieren) wordt de jaarwisseling echter ronduit vergald door vuurwerkoverlast. Het afsteken van vuurwerk resulteert jaarlijks in ernstige verwondingen, vaak bij onschuldige omstanders. Vuurwerk is ook nog eens slecht voor het milieu en de gezondheid. Vuurwerk hoort in onze ogen thuis in professionele handen en niet in die van amateurs. Het in stand houden van de huidige vuurwerktraditie staat niet in verhouding tot de letsels, de schade, de veiligheidsproblemen en de maatschappelijke overlast die vuurwerk tot gevolg heeft. Steeds meer gemeenten stellen daarom vuurwerkvrije zones in. Maar dat is niet genoeg.

We bepleiten een hervorming van de vuurwerktraditie, waarbij vuurwerk niet langer door amateurs wordt afgestoken, maar door professionals. Net als in veel andere landen kunnen gemeenten professionele vuurwerkshows organiseren, waar iedereen van kan genieten, zonder overlast, schade en slachtoffers. Samen met 16 artsenorganisaties roept GroenLinks het Kabinet op om een verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.'

Foto Amstelveen
(Bron Meldpunt Vuurwerkoverlast - 2017)

Overzicht van oogletsels door het vuurwerk tussen 2008-2016


'Een te groot aantal mensen loopt letsel door vuurwerk op, tot aan amputaties van vingers, complete handen en blindheid toe. Wij zien in onze praktijk de persoonlijke en maatschappelijke ellende, veroorzaakt door consumentenvuurwerk. En wat te denken van angstige dieren? Katten, vogels en (hulp)honden hebben veel last van vuurwerkstress. Bovendien ontstaat door consumentenvuurwerk heel veel materiële schade aan de persoonlijke en publieke ruimte en gebouwen. In 2016 was dat zelfs 11 miljoen euro. 1000 organisaties en 35.000 Nederlanders hebben het vuurwerkmanifest getekend, onder wie medici als oogartsen, kinderartsen, jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, spoedeisende hulp-artsen, de landelijke artsenkoepel KNMG en de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook vanuit de dierensector en de politiek is er steeds meer steun. Organisaties en particulieren kunnen het manifest online ondersteunen: www.vuurwerkmanifest.nl '

Op de kaart van het overzicht vuurwerkoverlast, is het aantal meldingen per gemeente zichtbaar en voor de gemeente Amstelveen zou het een kleine moeite moeten zijn om de meldingen te tellen. Dan krijgt de burger inzicht in de overlast. Uiteraard zijn de cijfers niet compleet, want er zijn altijd valse meldingen en bovendien pakt niet iedereen de telefoon om de overlast te melden:

Amsterdamse Bos: 12
Rembrandtweg: 29
Machineweg: 29
Sportlaan: 9
Groenelaan: 15
Noorddammerweg: 51
Middenweg in de Bovenkerkerpolder: 14
Totaal: 157 meldingen

De Oudejaarsnacht was voor de Brandweer Amsterdam-Amstelland traditioneel druk. Er deden zich echter geen grote incidenten voor en ondanks de vele meldingen van kleine branden bleef het voor de brandweer beheersbaar. Tijdens de jaarwisseling rukte de brandweer van 31 december 2016 - 0.00 uur - tot 1 januari 2017 - 8.00 uur, in totaal 209 keer uit. Het betrof 132 keer een containerbrand.

Tot slot

De redactie van Amstelveenweb.com tracht objectief te zijn. Het is echter lastig, als er de hele oudejaarsdag geknal is en er op 1 januari heel veel vuil is neergedaald op haar eigendommen, inclusief brandschade aan een raam, waar een vuurwerkbom tegenaan gegooid werd. De discussie in veel steden is om centrale plaatsen aan te wijzen, waar vuurwerk kan worden afgestoken. Wat zou het plezierig zijn voor mens en huisdier als de gemeente Amstelveen zich hierover toch weer eens wil beraden in 2017!


Update 2 januari 2017 16 uur:

Verbond: aanpak zwaar illegaal vuurwerk noodzakelijk. De schade die tijdens de jaarwisseling is veroorzaakt aan particuliere woningen en auto’s komt volgens een eerste schatting uit op circa 13 miljoen euro. Dat blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. De schade lijkt daarmee licht gedaald te zijn ten opzichte van vorig jaar, toen deze schade meer dan 14 miljoen euro bedroeg. Het Verbond maakt zich ernstig zorgen over het steeds zwaarder wordende (illegaal) vuurwerk, waarmee vandalen schade toebrengen en hulpverleners het werk onmogelijk maken.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.