Bijgewerkt: 21 augustus 2019

De landijsbaan aan de Poeloever is nog niet open

Nieuws -> Informatief

Bron: Schaatsvereniging De Poelster / Amstelveenweb
20-01-2013

De landijsbaan aan de Poel is een gevecht tegen de natuur. Helaas kan de redactie van Amstelveenweb.com bij het schrijven van dit bericht, nog niet melden, dat de landijsbaan open is. Na een te korte vorstperiode is er sneeuw gevallen op de baan en de ondervloer is niet sterk genoeg om erop te staan.

landijsbaan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het welkomstbord bij de landijsbaan belooft niet zo veel goeds


De ijsmeesters van 'De Poelster' hebben afgelopen week een heuse reanimatiepoging in het werk gesteld: de klep is opengezet, zodat de ijsbaan leeg kon lopen en daarna is het ijs, dat op de grond achterbleef, verwijderd met handvegers en sneeuwborstel machines.

landijsbaan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het koek- en zopie gebouwtje is ook gesloten


Daarna is de pomp weer aangezet, zodat het water over het ijs heen welde en de slechte bovenlaag weer een mooie gladde oppervlakte kreeg. Daarna volgden echter dagen met te weinig vorst, waardoor de ijsdikte niet echt groeide. Bovendien stak er een gure oostenwind op, wat ook het aanvriezen niet bevordert.

landijsbaan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De oppervlakte van het ijs van de landijsbaan is vreselijk hobbelig en de dikte is ook nog niet goed


Vrijwilligers van schaatsvereniging De Poelster doen, in een zeer goede samenwerking met de gemeente en brandweer, er alles aan de baan open te stellen, zodat de bevolking massaal van het ijs kan gaan genieten. Dagelijks wordt er gewerkt aan de ijsbaan: sneeuwvrij maken, gaten dichten, afzettingen controleren enz. Maar op zondag 20 januari 2013 bedacht koning Winter om weer sneeuw uit de lucht te laten komen, zachte poedersneeuw weliswaar, maar toch, het zit niet echt mee!

Helaas is er ook van vandalisme sprake en moet de schade elke ochtend weer worden hersteld, naast het opruimen van de hondenpoep die ook telkens langs de baan te vinden is. Jammer, dat mensen die niet van schaatsen houden, niet een beetje rekening houden met de schaatsliefhebbers! poel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Op de Poel is de situatie een stuk beter, hoewel de dikte van het ijs pas 5 cm is, is het toch genoeg, denken de vele schaatsers op dit mooi klinkende natuurijs


poel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ze hebben echt honger!


poel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het vriest, is berekoud en het waait, maar schaatsen is bijna verplicht voor velen


poel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De schaatsers op het ijs van de Poel hebben veel lol


poel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Groot en klein geniet van het schaatsen


Het was bitter koud op deze zondag. Het vroor tussen de -4 en -5 ˚C, maar het voelde als -15 ˚C. Vanochtend hadden we goede hoop, dat de vorst nu wel voldoende zou zijn geweest om er een flinke plak ijs bij te vormen. Maar helaas, het gaat allemaal heel langzaam, de aangroei beperkt zich tot 1 cm. De dikte van het ijs wordt telkens bijgeschreven op de borden bij de landijsbaan. Dus nog steeds is onze landijsbaan niet voldoende sterk om veel mensen te dragen. Daar en tegen is het ijs op de Poel van een prachtige kwaliteit, alhoewel de dikte nog slechts rond de 5 cm is.

Waarom de aangroei toch zo traag gaat? De ijsmeesters wijten het aan een aantal nachten met slechts een paar graden vorst en de warmte die nog overal in de grond en in het water zit. Tenslotte was het ruim een week geleden nog rond +10 ˚C.

Video van de schaatsers op de landijsbaan een jaar geleden op 4 februari 2012 in Amstelveen

De landijsbaan ligt achter het raadhuis aan de Laan nieuwer Amstel. Als het zo ver is dan is de baan open van 10.00 tot 18.00 en is gratis toegankelijk. Er is geen schaatsverhuur. Het koek en zopie huisje staat wel al klaar en het is nu wachten op betere omstandigheden die de ijs aangroei bevorderen. Voor openstelling en verdere informatie kunt u kijken op www.poelster.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.