Bijgewerkt: 24 april 2024

De ouderen hebben de toekomst

Nieuws -> Gemeente

Bron: ANBO / Jacqueline Koops / Amstelveenweb
01-10-2011

Zonnige 'Dag van de ouderen' 2011 in Amstelveen

De Nationale Ouderendag is een initiatief van een aantal mensen, die in navolging van de internationale dag van de ouderen van de Verenigde Naties, nationaal wat voor ouderen wil betekenen.

Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wijkcentrum 'De Bolder'in Groenhof


Het is een jaarlijks terugkerend evenement speciaal bestemd voor de Senioren van Amstelveen. Dit jaar hebben de ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB, in samenwerkingsverband met VITA, CARDANUS en de Gemeente Amstelveen, deze dag eens groots aangepakt.

Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Rob Wagenaar, voorzitter van ANBO Amstelveen: 'Van harte welkom allemaal in 'De Bolder' op deze Nationale Dag van de Ouderen!'


Verschillende wijkcentra van VITA, 'De Bolder', 'Middenhof', 'M.O.C.', 'Dignahof' en 'Pluspunt' openden hun deuren en waren de senioren welkom en verwend met een 'High Tea'. De Gemeente Amstelveen en Stichting 'Egmana' werden bereid gevonden om dit evenement te sponsoren. En dankzij hun gulle bijdrage was het mogelijk om op alle genoemde locaties te zorgen voor gezellig entertainment.

Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Maar eerst de koffie!


Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Hoewel heel veel vrouwen kwamen naar de verschillende wijkcentra, waren er toch een paar mannen, die ook van de dag genoten


Vrijdagochtend op 30 september 2011 in het wijkcentrum 'De Bolder' opende wethouder Jacqueline Koops (CU) de 'Dag van de ouderen' 2011 in Amstelveen.

'U staat vandaag in het zonnetje!

Beste senioren,

Vandaag is het de nationale dag van de ouderen. Ook in Amstelveen besteden we er aandacht aan. Elk jaar organiseren de ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB, in samenwerking met VITA en CARDANUS een verwenmoment voor u, waarbij u in het zonnetje wordt gezet.

Een geweldig initiatief van Amstelveners die het hart op de goede plaats hebben en wat voor u willen betekenen. En niet vanuit een zielig of zorgperspectief. Nee, omdat zij het belangrijk vinden dat je er voor elkaar kunt zijn. Belangrijk motto is De kracht van sociale netwerken.

Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Jacqueline Koops tijdens haar toespraak


Onze samenleving is aan het vergrijzen. Ook Amstelveen is sterk aan het vergrijzen. Wij staan inmiddels op de vierde plaats van de lijst van 50 grootste Nederlandse gemeenten als gemeente met de meeste aantal ouderen. Een punt van zorg. Een aantal weetjes in het kader van de nationale ouderendag:

In 2025 zal 40% van de bevolking ouder dan 55 jaar zijn. In 2020 telt Nederland circa 2,4 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. Er is sprake van dubbele vergrijzing: mensen worden ouder en er zijn meer ouderen. Ouderen blijven steeds langer thuis in hun eigen woonomgeving wonen. Het sociale netwerk van familie en de wijk wordt zodoende steeds belangrijker. Op mantelzorgers komt een steeds zwaardere druk te liggen.

33% van de 65-plussers voelt zich vaak eenzaam. Voor sommigen betekent dit slechts één sociaal contact per maand. 60% van de verpleeg- en verzorgingshuisbewoners krijgt nooit bezoek.

Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

In het MOC gebouw aan de Lindenlaan staan de onderdelen van de high tea al klaar


Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Meer dan honderd ouderen smikkelen van de lekkernijen in het MOC gebouw


Deze feiten hebben ook mijn aandacht. Zo heb ik veel aandacht voor mantelzorgers in onze samenleving, zij kunnen rekenen op mijn steun. Binnenkort start ik bijvoorbeeld een campagne via RTV Amstelveen om vrijwilligers te werven die mantelzorgers tijdelijk zorg uit handen kunnen nemen. En als verantwoordelijk wethouder Ouderenbeleid zorg ik er voor, dat vooral de kwetsbare oudere, de oudere die hulp behoeft, gebruik kan blijven maken van de geboden voorzieningen.

Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

In wijkcentrum 'Pluspunt' is de high tea bijna afgelopen


Zoals bijvoorbeeld de boodschappenplusbus, wonen met dienstverlening en de bemiddeling van vrijwilligerswerk. Mijn uitgangspunt daarbij is wel dat ik uitga van de zelfredzaamheid en kracht van de burgers en als het niet anders kan, kunnen de burgers die het echt nodig hebben, rekenen op mijn steun.

Initiatieven gericht op de kwetsbaren in onze samenleving kunnen sowieso rekenen op mijn steun. Waarbij ik nadrukkelijk constateer dat niet elke oudere een kwetsbare oudere is. Zoals bijvoorbeeld het initiatief van de Wonen, welzijn en Zorg teams in onze stad die samen met de Ketenzorg Dementie de geheugenweek die deze week plaatsvindt, hebben vormgegeven. Om aandacht te vragen voor de vroegsignalering van dementie. Een belangrijk en goed initiatief.

Ouderendag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Ondanks, dat de betekenis van de echte Engelse high tea helemaal afwijkt van het Nederlandse gebruik, vonden de Amstelveense ouderen het een zeer geslaagde dag


Terug naar u. U moet worden gekoesterd. U heeft meegeholpen aan de opbouw van onze samenleving. Eerbied voor grijze haren. Daarom staat u vandaag in het zonnetje. Ik spreek mijn grote waardering uit voor de organisatoren en hoop dat u allen een zeer aangename ochtend heeft. Tot slot eindig ik graag met een uitspraak van Loesje, een organisatie die idealen via affiches verspreid: Tegenwoordig hebben ouderen de toekomst. Het is maar dat u het weet.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.