Bijgewerkt: 19 april 2024

De woningmarkt kan niet wachten

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
24-04-2012

Vereniging Eigen Huis betreurt, dat door de ontstane politieke situatie de onzekerheid op de woningmarkt blijft voortduren. De markt dreigt daardoor verder in het slop te raken. Vereniging Eigen Huis vraagt de politiek om snel het besluit te nemen om het lage tarief voor overdrachtsbelasting te continueren en te kiezen voor een hervorming van de markt voor koop- en huurwoningen.

Overdrachtsbelasting acuut probleem

Het meest acute probleem is het aflopen van de termijn van de verlaagde overdrachtsbelasting. Indien het kabinet niet ingrijpt, eindigt deze belastingmaatregel op 1 juli 2012. Huizenkopers en -verkopers zijn in het ongewisse over een veelbesproken verlenging van deze maatregel. Deskundigen zijn unaniem van mening, dat een terugkeer van het hoge tarief op dit moment de woningmarkt ernstig schaadt.

koop Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Te koop, maar er is geen koper, die hypotheek krijgt van een bank, want u mag vanaf 1 augustus 2011 niet meer lenen dan 104% van de marktwaarde van de nieuwe woning plus de overdrachtsbelasting


Omdat pas na 2 à 3 maanden overdrachtsbelasting wordt geheven bij de formele overdracht van de woning, dreigt de woningmarkt nu al verder stil te vallen. Vereniging Eigen Huis doet daarom een dringend beroep op de politieke partijen om de verlaagde overdrachtsbelasting zo snel mogelijk te continueren. Het overleg in het Catshuis had hiervoor al een voorstel klaarliggen, inclusief de budgettaire dekking.

Het overleg in het Catshuis leverde een tweedeling op in de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe en bestaande gevallen. Vereniging Eigen Huis is fel tegenstander van een dubbel systeem van renteaftrek.

Het belangrijkste bezwaar tegen deze maatregel is, dat de druk om te bezuinigen op die manier bij de jongere generaties wordt gelegd. Deze maatregel doet meer kwaad, dan goed op de woningmarkt en er staat geen bezuinigingsresultaat tegenover dat op korte termijn kan worden bereikt.

Integraal plan

De vereniging pleit aanhoudend voor een echt integrale hervorming van de woningmarkt, die kan rekenen op een breed draagvlak in de samenleving en in de politiek. Vereniging Eigen Huis is hierover in overleg met de Woonbond, Aedes (de koepel van woningcorporaties) en de makelaarsorganisaties. Wij verwachten dit plan eind mei 2012 te presenteren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.