Bijgewerkt: 28 maart 2024

Fietsverlichtingscampagne 2011 van start

Nieuws -> Informatief

Bron: Stadsregio Amsterdam
22-10-2011

De landelijke fietsverlichtingscampagne 2011 is van start gegaan. De Stadsregio Amsterdam subsidieert en faciliteert deze campagne voor haar gemeenten. Het wordt steeds vroeger donker, de fietsverlichting moet weer aan. Gemeenten in de stadsregio Amsterdam organiseren daarom samen met politie vanaf 20 oktober 2011 de campagne ‘Ik val op’.

Dat is hard nodig, want er vallen nog steeds relatief veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. Vooral jongeren lopen risico bij een ongeval betrokken te raken. Ook blijkt, dat fietsers onvoldoende aandacht besteden aan de werking van fietsverlichting, zodat ze vaak zonder licht in het donker fietsen.

 De fietsersbond organiseert de hele campagne dit jaar. Zij hebben een leuke wedstrijd voor jongeren bedacht: de mooiste 'lightpainting' verdient een smartphone. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.ikvalop.nl . De komende donkere maanden besteedt ook de politie in onze regio extra aandacht aan de verlichting van (brom)fietsen. Kijk voor verdere algemene informatie op: Verkeersveiligheidspunt

'Ik val op Amstelveen
(Bron Fietsersbond - 2011)

De 'Ik val op' flyer


Politie controleert op fietsverlichting

De komende donkere maanden besteedt ook de politie in onze regio extra aandacht aan de verlichting van (brom)fietsen. Bij gebrekkige verlichting, bekeurt de politie meteen. Een boete wordt gegeven voor rijden zonder voor- en/of achterlicht en voor rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers of de wielen.

Heeft het fietslicht een afwijkende kleur, knippert het of draagt de fietser het op een verkeerde plek? Dan komt de fietser eraf met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven.

De politie houdt zowel rijdende, als staande controles. Bekeuringen lopen uiteen van € 40 voor defect licht op de fiets tot € 70 voor helemaal geen licht op de bromfiets buiten de bebouwde kom. Naast vast licht op de fiets mogen losse lampjes ook.

Wat zijn de regels voor losse lampjes?

• Ze mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op hoofd, armen of benen.

• Ze mogen bevestigd worden aan kleding of tas.

• Ze moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.

• Ze moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. En niet teveel bewegen.

• Wit of geel licht voor, rood licht achter.

• De lampen mogen niet knipperen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.