Bijgewerkt: 18 september 2020

Gemiddeld 2,45 % meer betalen huiseigenaren aan onroerendezaakbelasting

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
01-03-2016

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45 % meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waarbij alle gemeenten zijn betrokken. De stijging is aanzienlijk hoger dan de maximale verhoging van 1,57 % die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken. Deze zogeheten macronorm is een plafond voor het totaal van alle gemeenten.

De ozb stijgt dit jaar het meest in de Limburgse gemeente Meerssen: 37 %. Een huiseigenaar in deze gemeente gaat gemiddeld € 115 meer betalen. Nummer twee en drie op de lijst zijn Duiven en Kampen, met stijgingen van respectievelijk 28 % en bijna 17 %. De gemiddelde Nederlandse huiseigenaar betaalt in 2016 zo’n € 288 aan ozb.

Ingezetenenheffing. Dit jaar overschrijden de gemeenten de macronorm voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Het Rijk heeft geen sancties om de gemeenten aan te pakken. De gemeenteraad heeft het laatste woord, als het gaat om de vaststelling van het ozb-tarief. Vereniging Eigen Huis constateert al jaren, dat de macronorm niet werkt. Het is eerlijker om de ozb te vervangen door een vorm van ingezetenenheffing, vindt de vereniging. Dan gaan huurders ook mee betalen aan de gemeentelijke voorzieningen. Lees ook de tarievenlijst van de belastingen in Amstelland.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentebelastingen Amstelland - 2016)

Overzicht van de belangrijkste tarieven in 2016 van alle samenwerkende gemeenten in Amstelland: Onroerendezaakbelastingen (OZB), Rioolheffingen, Afvalstoffenheffing, Hondenbelasting


OZB?

Voor de heffing van de onroerendezaakbelasting (OZB) bestaat er onderscheid tussen een eigenarenbelasting en een gebruikersbelasting: Eigenarenbelasting: belastingplichtig is de eigenaar van de onroerende zaak, zoals die geregistreerd staat bij het Kadaster. Dit geldt bijvoorbeeld ook als er sprake is van erfpacht, of vruchtgebruik. Gebruikersbelasting: belastingplichtig is degene die het onroerend goed gebruikt. Bijvoorbeeld een huurder, of een eigenaar die zijn onroerende zaak zelf gebruikt. De eigenaar die ook gebruiker is, krijgt dus twee aanslagen. Voor woningen is het OZB-gebruikersgedeelte in 2006 afgeschaft.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.