Bijgewerkt: 22 november 2019

Gepensioneerden zijn vooral bezorgd over de hoge zorgkosten

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
01-06-2016

Vanmiddag 1 juni 2016 ging staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in Zoetermeer in gesprek met zes gepensioneerden die meededen aan het huiskamergesprek dat seniorenorganisatie ANBO had georganiseerd. Klijnsma: “Eigenlijk zeggen jullie allemaal, dat jullie zorgkosten jullie grootste zorgpunt is. Dat heb ik goed gehoord. Ik zal dat aankaarten binnen het kabinet. In augustus kijkt het kabinet naar de koopkrachtsituatie van alle Nederlanders.”

Na aftrek van alle lasten maar 200,- euro netto per maand. De zes gepensioneerden illustreren een diverse groep met een klein, of aanvullend pensioen variërend van 300,- euro tot 1400,- euro netto per maand. Allemaal uitten ze hun zorgen over de toekomst en hun pensioen, het al jaren niet indexeren en mogelijk –nog meer- korten van hun pensioen. De opeenstapeling van verschillende maatregelen, oplopende zorgkosten en eigen bijdragen, betekent voor veel mensen, dat zij drastisch moeten snoeien op hun uitgaven. In een enkel geval moet men na aftrek van vaste lasten zelfs rondkomen van netto 200,- euro per maand.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Jetta Klijnsma (PvdA) staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Niet alleen woorden. ANBO waardeert het bezoek van de staatssecretaris heel erg en is blij met de toezegging, maar vindt, dat het niet bij woorden moet blijven. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Al acht jaar op een rij staat de positie van gepensioneerden onder druk, doordat de pensioenen niet geïndexeerd, of zelfs gekort zijn. Daar bovenop hebben gepensioneerden te maken een stapeling van maatregelen, waardoor hun koopkracht zwaar uit de pas loopt met die van werkenden. Vooral gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten zijn het meest kwetsbaar. Het gaat dan om hoge eigen bijdragen voor zorg, fiscale maatregelen en het afschaffen van zorgvergoedingen.”

Campagne om koopkrachtverlies te stoppen. ANBO is sinds april begonnen met de campagne ‘Stop het koopkrachtverlies van gepensioneerden.’ Den Haan: “Heel 2016 vragen wij hier aandacht voor. We zijn een e-cardactie gestart, mevrouw Klijnsma heeft Pensioenspreekuur bij ons gehouden en nu heeft ze persoonlijk de verhalen van gepensioneerden aangehoord. Door de persoonlijke verhalen en ook ons eigen koopkrachtonderzoek laten we keer op keer zien, dat bij bepaalde groepen gepensioneerden de financiële rek eruit is. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden moet stoppen.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.