Bijgewerkt: 16 april 2024

Herverdeling van het participatiebudget van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-10-2011

Het College van Amstelveen stelt de gemeenteraad voor om de gesubsidieerde arbeid in de huidige vorm af te bouwen en per december 2013 te beëindigen. Het voorstel is het gevolg van forse rijksbezuinigingen op het zogenoemde participatiebudget.

Vanaf 2012 halveert het Rijk dit budget tot 1,3 miljoen euro. Het in stand houden van de huidige 30 gesubsidieerde arbeidsplaatsen kost 670 duizend euro. Dat betekent, dat er 630 duizend euro overblijft om naar verwachting 835 uitkeringsgerechtigden met behulp van reïntegratie een kans te bieden op een reguliere baan.

Het college vindt de uitgave van 670 duizend euro voor 30 gesubsidieerde banen tegenover 630 duizend euro voor 835 uitkeringsgerechtigden een onevenredige verdeling van middelen.

Koops Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Jacqueline Koops (CU)


Door diverse inspanningen van de gemeente is het aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen de afgelopen jaren gedaald van 133 naar 30. Het doel van gesubsidieerde arbeid is, dat de burger werkervaring opdoet, zijn arbeidsproductiviteit verhoogt en na gesubsidieerde arbeid een normaal betaalde baan vindt. De kans is groot, dat deze 30 burgers geen reguliere baan kunnen vinden.

Wethouder Koops (Werk en Inkomen). “Dit is een harde beslissing. Ik voel mij er echt ongelukkig onder. Het gaat om een kleine groep kwetsbare burgers, die zich al jaren maatschappelijk nuttig maakt voor de samenleving. Ik zet mij daar graag ruimhartig voor in. Het rijksbudget wordt echter helaas gehalveerd. Ik kan het geld maar één keer uitgeven. We kiezen er dan voor het geld in te zetten om ca. 835 bijstandsgerechtigden te activeren naar werk.

Ik doe een beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van instellingen om de 30 medewerkers in dienst te houden. Ik bereid een stimuleringsvoorstel voor bijvoorbeeld in de vorm van een eenmalige bonus van een jaarsalaris.” De gemeenteraad beslist op 9 november 2011 over het voorstel.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.