Bijgewerkt: 18 april 2024

Het was een ware vertoning

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
14-02-2008

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

De oppositiepartijen haalden afgelopen woensdag (6 februari 2008) tijdens de raadsvergadering zeer stevig uit naar het college van B en W, dat het ter elfder ure het jeugdbeleid van de agenda schrapte. Groenlinks, BBA en D66 spraken van een regelrechte 'vertoning' en hadden geen goed woord over voor de handelwijze van het college, dat er woensdag alles nog aan was gelegen een crisis te voorkomen.

David de Jong  Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

David de Jong raadslid voor BurgerBelangen Amstelveen


Uiteindelijk trad wethouder Yeter Tan dinsdagmiddag alsnog af. Oppositieleider Sander Mager (GL) vond het uitstel „beschamend voor het hele college," aangevuld met de licht profetische woorden „Wethouder Yeter Tan dient haar verantwoordelijkheid te nemen."

De doorgaans schappelijke en door de wol geverfde Rien Alink (D66) sprak woensdag ook al zijn grote onvrede uit over het „gebrek aan betrokkenheid." Het collegevoornemen om op de raadsinformatieavond van 21 februari de zaken nog maar weer eens door te spreken zinde Alink van geen kant, juist omdat er grote haast geboden is. „Gaan we dan het jeugdbeleid nóg een keer opnieuw beschouwen?"

Sander Mager  Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Sander Mager fractievoorzitter GroenLinks Amstelveen


Hard bewijs was dat er afgelopen vrijdag nog een vechtpartij uitbrak tussen politie en hangjongeren in Middenhoven. Een verdedigende Van Zanen vond het desalniettemin alles­behalve een 'vertoning' en nam het op voor Tan en het college, omdat er volgens hem voorlopig genoeg geld was om „te doen wat moet op jeugdgebied" Maar duidelijk werd wel dat pas in april het jeugdbeleid weer op de raadsagenda zou komen.

De oppositie had zichtbaar genoeg van het gedraai van PvdA-wethouder Tan. „Daar trappen we niet nog een keer in," sprak Sander Mager nadat de stugge Tan opnieuw geen deadline wilde geven. Het werden nagenoeg haar laatste woorden als wethouder. David de Jong van BBA sprak woensdag van een „oorverdovende stilte" aan de zijde van de coalitiepartijen. Die zaten zonder enig punt van kritiek schaapachtig te luisteren naar het verzet van burgemeester annex voorzitter Van Zanen, die de eer van het in het nauw gedreven college probeerde te redden.

Yeter Tan  Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Yeter Tan (PvdA)


De oppositie vond de coalitie zichtbaar geen knip voor de neus waard. De Jong was bovendien furieus over een opgedoken 'conceptbrief aan de coalitiepartijen over het jeugdbeleid, die nimmer aan de oppositie gestuurd was. De Jong hamerde op de gelijke informatieverstrekking aan alle raadsleden. „Er wordt een raad binnen een raad gecreëerd “ sprak De Jong.

Gerben Drost  Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Gerben Drost fractievoorzitter PvdA Amstelveen


Volgens Gerben Drost (PvdA), die plotseling toch bleek te kunnen praten, was daar niks mis mee: „Mijnheer De Jong, de raad binnen een raad, dat heet juist een coalitie." Van Zanen redde zich uiteindelijk met een kunstgreep door te verklaren dat „de bedoelde brief eigenlijk geen briefwas omdat bij nooit verstuurd was."

Uiteindelijk hield Yeter Tan het bijna een week later, gistermiddag 15.30 uur, voor gezien. Ze besloot in het weekend dat de politieke druk te zwaar was geworden om aan te blijven.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.