Bijgewerkt: 24 augustus 2019

In Nederland voelt 4 procent van de mensen zich eenzaam

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
26-09-2015

Bijna een half miljoen mensen in Nederland voelt zich eenzaam. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral bejaarde mannen zijn eenzaam; een op de acht mannen ouder dan 75 jaar leeft in eenzaamheid.

In Nederland voelt 4 procent van de mensen zich eenzaam . Mannen zijn vaker eenzaam dan vrouwen. Bejaarde mannen (ouder dan 75 jaar) zijn duidelijk het vaakst eenzaam: 12 procent tegen 5 procent van de bejaarde vrouwen. Het gaat hier alleen om ouderen die zelfstandig wonen; bewoners van instellingen, of tehuizen zijn niet ondervraagd.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2015)

Personen die eenzaam zijn naar leeftijd en geslacht


Mannen zeggen vaker dan vrouwen, dat hun sociale contacten oppervlakkig zijn. Vrouwen zeggen vaker, dat ze deel uitmaken van een vriendengroep en dat ze iemand hebben bij wie ze terecht kunnen, of die hen echt begrijpt. Mensen die vinden dat ze een slechte gezondheid hebben, zeggen vaker dat ze eenzaam zijn dan mensen die hun gezondheid als goed bestempelen (17 en 2 procent).

Deze relatie is nog sterker bij bejaarden; 20 procent van de 75-plussers die hun gezondheid slecht vinden is eenzaam. Bij 75-plussers die hun gezondheid goed vinden is dit 4 procent. Wonen in een drukke stad, of juist een dorp met sterke sociale controle maakt voor eenzaamheid geen verschil. Stedelingen en inwoners van kleine gemeenten zijn even vaak eenzaam.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.