Bijgewerkt: 28 maart 2024

Inflatie stijgt naar 2,7 procent in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
06-10-2011

• Inflatie hoger door duurdere kleding en benzine

• Telefoon- en internetdiensten drukken de inflatie

De inflatie is in september 2011 gestegen naar 2,7 procent. In augustus 2011 was de inflatie nog 2,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie is vooral toegenomen door de prijsontwikkeling van kleding. In september was kleding 3,2 procent duurder dan een jaar eerder. De prijs van benzine had ook een verhogend effect op de inflatie. Een liter Euro95 kostte aan de pomp gemiddeld 1,67 euro.

De prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten drukte de inflatie, omdat een forse stijging in september 2010 nu is uitgewerkt. Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg de inflatie in Nederland naar 3,0 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan augustus. In de eurozone was de inflatie ook 3,0 procent.

Inflatie

De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens.

Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex

Naast de nationale consumentenprijsindex is er ook een Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (Harmonized Index of Consumer Prices, HICP). Met de HICP is het mogelijk de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te vergelijken. Definities, indelingen en methoden zijn daartoe zo goed mogelijk gecoördineerd en in Europese regelgeving vastgelegd.

Er wordt een HICP berekend voor de afzonderlijke lidstaten, voor de groep landen die de euro hebben ingevoerd (eurozone) en voor de Europese Unie als geheel.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.