Bijgewerkt: 21 september 2019

Introductie van het boek 'Leuk' in Kunstuitleen Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Han van Wel
22-05-2011

Op zaterdag 21 mei 2011 om half vier reikte uitgever Arthur Dijkstra onder grote belangstelling de twee eerste exemplaren uit van 'Leuk' aan auteur Han van Wel en illustratrice Lisa Brandenburg.

Leuk beschrijft de reis van ‘oom Harry’, ‘been there, done that’ ontdekkingsreiziger, naar het gedroomde land der landen: Leuk. Harry beleeft er merkwaardige avonturen. Elk gebied in Leuk vertegenwoordigt een eigen sfeer, uitdaging en magie.

Dijkstra Amstelveen
(Foto Van Wel - 2011)

Uitgever Arthur Dijkstra met het boek 'Leuk'


Harteleuk is bijvoorbeeld gebouwd naar enkele grafieken van M. C. Escher, Wonderleuk kent geen straten, maar alleen achtbanen van verschillende soort en ingewikkeldheid – wat achtervolgingen niet echt makkelijk maakt en Vreseleuk, ten slotte, heeft wijken in de vorm van labyrinthen.

Harry raakt verstrikt in een (schaak)spel, waarvan hij de regels niet kent en waarin hij zelf een pion is. Hij voert een opdracht uit – heeft zichzelf aangedragen als oplosser van het probleem -  waarvan hij nauwelijks weet waartoe die zal leiden, laat staan hoe hij die zal oplossen. Elke stap die hij zet, lijkt een stap terug en brengt hem meer aan het twijfelen. Er wordt met hem gesold, zoveel wordt hem pijnlijk duidelijk. Alles wat hij ziet en meemaakt is een wonderlijke demonstratie van schijn en wezen.. Het verhaal werkt toe naar de confrontatie met de ultieme ‘angstgegner’, Stil Stiller.

van Wel Amstelveen
(Foto Van Wel - 2011)

Han van Wel, de auteur van het boek laat een tekening van Lisa Brandenburg zien


Stiller ‘knijpt zielen’ en heeft het onder anderen voorzien op de ziel van Oom Harry. Hij verwacht daarmee vette winst te halen. Zover komt het, na een harde confrontatie, niet. Niets blijkt wat het is, zeker als de regering van Leuk ten slotte glashard ontkent dat hij er ooit is geweest. Of toch niet? Leuk is een merkwaardig avonturenboek, dat confronteert, dwingt tot mee- en nadenken; grappig en melancholiek binnen dezelfde zin. Of, om professionele literaire meelezer te citeren:

“Ik heb het met plezier gelezen, erg origineel en erg grappig. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit zoiets gelezen.” Van Wel en de Amstelveense Brandenburg leerden elkaar kennen toen eerstgenoemde Hoofd Communicatie was bij de gemeente Amstelveen en een illustratrice zocht voor de (twee) kalenders die de gemeente vorige jaren publiceerde.

van Wel Amstelveen
(Foto Van Wel - 2011)

De omslag van het boek 'Leuk' van Han van Wel


De samenwerking (hij schreef de bijbehorende teksten, zij illustreerde) was zo goed, dat besloten werd een groter project aan te pakken, wat resulteerde in het zeer bijzonder vormgegeven boek ‘Leuk’. Het boek is voorlopig te bestellen bij uitgeverij Tienstuks in Amstelveen. Later zal het ook in enkele boekwinkels verkrijgbaar zijn. Meer informatie:

Han van Wel – 06 53698354Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.