Bijgewerkt: 19 april 2024

Inwijding in de vrijmetselarij, hoezo geheim?

Nieuws -> Informatief

Bron: Loge Eendracht
06-01-2017

Loge Eendracht in Amstelveen licht een tip van de sluier op: maak zelf een inwijding mee! Er doen vele verhalen de ronde over de zogenaamde geheimen van de vrijmetselarij, maar wat klopt daar nu van? Maak het zelf mee en onderga zelf een bijzondere inwijding in de tempel van Loge Eendracht. Durft u het aan? Het is geheel vrijbijvend.

Datum / tijd: 15 februari 2017 / 19:00 uur (inloop met koffie/thee). Locatie: Loge Eendracht, Amsterdamseweg 168-170, 1182 HK Amstelveen. Opgeven per e-mail: secretaris.loge107@vrijmetselarij.nl Informatie: www.eendracht.org / tel.: 06-34452699

De vrijmetselarij, of maçonnerie is een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap van mensen die naar geestelijke en morele verheffing streven, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. Haar leden worden vrijmetselaren (Engels: freemasons), of maçons genoemd. De vermoedelijke afkomst van deze benaming komt van het Franse woord frère-maçons (letterlijk: broeder-bouwer), wat in de Anglo-Saksische vrijmetselarij verbasterd werd tot freemason. De leden onderling spreken elkaar aan met broeder (of zuster, indien in de gemengde, of vrouwelijke vrijmetselarij). Het is het grootste genootschap met rituelen en is wereldwijd verspreid.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

De meetlat en de passer zijn de meest prominente symbolen van de vrijmetselarij. De 'G' in het midden staat voor God, anders binnen de Loges bekend als 'Grote Meetkundige van het Universum', aangezien de Vrijmetselarij eist geen specifiek geloof, gewoon een geloof in een 'Opperwezen'


De basis, lokale organisatie-eenheid van de vrijmetselarij is de Lodge (Loge). De Lodges zijn meestal begeleid en geregeld op regionaal niveau (meestal samenvallen met ofwel een staat, provincie of nationale grens) door een Grootloge, of Grootoosten. Er is geen internationale, wereldwijd Grootloge, dat alle van de vrijmetselarij toezicht; elke Grand Lodge is onafhankelijk, en ze hoeven niet per se herkennen elkaar als legitiem.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.