Bijgewerkt: 16 oktober 2018

Jazzdinsdag in Bovenkerk

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Amstelveenweb
19-05-2010


De droom van jazzliefhebber Henk Brinkman komt uit! Het eerste jazzpodium van Amstelveen draait goed. Sinds maart 2010 zijn er in het eetcafé “Maal 3” aan de Noorddammerlaan 42-44 optredens van jazzmusici uit het hele land. Op 2 maart begon het jazzpodium met het optreden van saxofonist Sjoerd Dijkhuizen met zijn kwartet en op de avond van dinsdag 18 mei 2010, was het kwintet van Marjoleine Leene aan de beurt.

Henk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Henk Brinkman verwelkomt de jazzliefhebbers in BovenkerkIn de achterzaal van het restaurant is een heuse jazzclub ingericht met bar, tafels en stoelen, dat niets meer weg heeft van de zaal van het voorganger restaurant Don Panza. Gelukkig maar, want de sfeer, het gemak, goede acoustic, goede versterkers en luidsprekers zijn zeer belangrijk voor de jazzliefhebbers, maar ook voor de musici.

Coördinator Henk Brinkman, eigenaar van Brent Travel Company in de Dorpsstraat, opende enthousiast de avond en introduceerde het kwintet:

Marjoleine Leene – zang

Harry Happel – piano

Koos van der Hout – trompet

Frans Bouwmeester – bas

Jean Clair de Ruwe – drums

Leene Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Marjoleine Leene (l) in gesprek met het RTV-Amstelveen team, radiopresentators Margot Snippe en Hans Frijling


De Amstelveense Marjoleine Leene studeerde jazz zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In haar eindexamenprogramma (1999, theater de Tobbe) waren 4 eigen composities opgenomen. In de jaren na haar studie volgde Marjoleine masterclasses en workshops van o.a. The New York Voices en Cathrine Sadolin.

Harry Happel, jazzpianist, oprichter van de Nederlandse jazz trio Intrioduction. Hij is een fantastische autodidact pianist. Intrioduction bereikte de top in korte tijd, nadat zij op tv waren geweest en speelden veel met live jazz in de beroemde Nederlandse radio jazz-programma "Sesjun".

Koos van der Hout, trompettist, speelt op cornet, flügelhorn, bastrompet, ventieltrombone. Hij kreeg zijn eerste trompetlessen op 15-jarige leeftijd aan de Vlaardingse Muziekschool van Willem Vos, later aan de Rotterdamse Muziekschool van Frans Vreugdenhil. Koos begon zijn muzikale carrière in dixielandbands, waaronder de Bridge Town Jazzband.

Frans Bouwmeester op contrabas speelt alleen jazz. Jaren geleden heeft hij deel uitgemaakt van het studentensymfonieorkest Sempre Crescendo. Momenteel speelt hij voornamelijk met Willem Kiewiet de Jonge, in het trio de Bingham Boys met Paul Verkijk, en in de grote formatie Wild Bill and the Invisible Men. Sinds kort repeteert hij af en toe met de nieuwe bigband, die Bernard Berkhout heeft opgericht.

Jean Clair de Ruwe werd in 1998 toegelaten tot het conservatorium in Utrecht, waar hij in juni 2004 afstudeerde. Hij studeerde drum met David Weiss, maar ook met Chris Strik,  Joost van Schaik en Hans Dekker.

Het thema, of titel van het optreden was 'Introductions of Swing', dat is goed volbracht door de goede samenwerking van de musici. Swing muziek is een vorm van jazz muziek, die in de vroege jaren 1930 heel populier was en werd een onderscheidende stijl in 1935 in de Verenigde Staten. Swing maakt gebruik van een krachtige ritmesectie van bas en drums als mede het gebruik van blaasinstrumenten, zoals trompetten en trombones, saxofoons en houtblazers waaronder klarinetten en soms snaarinstrumenten zoals de viool en gitaar.

Swing bands worden meestal gekenmerkt door solisten, die improviseren op de melodie. De dansbare swing stijl van bandleiders zoals Benny Goodman en Count Basie, was de dominante vorm van de Amerikaanse populaire muziek 1935 tot 1945.

Leene Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Marjoleine zingt


Het swingde inderdaad behoorlijk in het eetcafé Maal 3, dus de droom van Henk Brinkman kwam tot werkelijkheid: een jazzclub, of zoals hij dat zegt - jazz podium-  in Amstelveen is mogelijk. Jazzliefhebbers hoeven niet naar Amsterdam, of Haarlem te reizen om live jazzmuziek te beluisteren en te genieten van het optreden van de verschillende kwalitatief goede jazzbands.

Leene Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tijdens een piano solo van Harry Happel


Leene Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het kwintet speelt op het jazzpodium van Maal 3
De volgende jazzdinsdag is op 25 mei 2010 met zangeres Simin Tander en haar kwartet: Pendulum in touch with Classics

De jonge zangeres Simin Tander (Duits- Afghaanse) kan verhalen vertellen, zelfs zonder woorden, haar stem gebruikt ze als een universeel instrument. Improvisatie is belangrijk voor haar, maar ook impulsiviteit en spontaniteit. "Muziek is een bijna sacrale ruimte waarin ik kan me verplaatsen", zegt ze. Luister naar Simin Tander op: Myspace. Dus kom dinsdag 25 mei naar eetcafé Maal 3!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.