Bijgewerkt: 24 april 2014

Kamer van Koophandel waarschuwt voor oplichters

Nieuws -> Informatief

Bron: KvK /Ondernemersvereniging Amstelveen
11-12-2008

Oplichters hebben aan bedrijven op grote schaal valse facturen verstuurd die afkomstig lijken te zijn van de Kamer van Koophandel. De brieven en de bijbehorende website zijn getrouwe kopieën van die van het handelsregister. Volgens het Steunpunt Aquisitiefraude (SAF) hebben de oplichters 1,4 miljoen facturen van 149 euro verstuurd. Die lijken sterk op de jaarlijkse rekeningen van de Kamer van Koophandel zelf, die doorgaans rond de jaarwisseling worden verstuurd.

Wie de kleine lettertjes op de 'factuur' leest, ziet dat het in werkelijkheid niet gaat om een rekening, maar om een 'aanbieding' voor vermelding in een bedrijvendatabank. 'Kantoor voor Klanten' De afzenders opereren onder meer op de website kvkhandelsregister.nl, een getrouwe kopie van de echte website van de Kamer van Koophandel.

Ze beweren dat de afkorting KvK staat voor 'Kantoor voor Klanten'. Volgens het SAF is de rekening van het 'Kantoor voor Klanten' inmiddels geblokkeerd. Het steunpunt roept bedrijven niettemin op om ontvangst van de brief te melden, en vooral geen geld over te maken.

Voorbeeld van een valse factuur en een voorbeeld factuur Kamer van Koophandel

Daarnaast werd de ondernemersvereniging Amstelveen getipt over een zeer misleidende factuur van Biz Telefoongids (klik hier pdf)). In de kleine lettertjes staat dat het een aanbieding is en geen factuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.