Bijgewerkt: 23 april 2024

Lezing van Derk Sauer bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
07-09-2013

Het is Libris Venstra gelukt succesvol zakenman Derk Sauer ondanks zijn volle agenda te strikken op zeer korte termijn. Dido Michielsen, schrijver van het boek Moscow Times,  zal hem interviewen over zijn jaren in Moskou. Dit wilt u niet missen! Toegang: Gratis Aanmelden: Gewenst via info@venstra.nl  of telefonisch via 020 6419880. Locatie: Stadsplein 102. Op dinsdag 10 september 2013 aanvang: 20:15 uur

Het Russische avontuur van Derk Sauer en Ellen Verbeek

Wanneer het journalistenechtpaar Derk Sauer en Ellen Verbeek begin jaren negentig naar Moskou verhuist, treft het een samenleving in verwarring. De Sovjet-Unie valt uiteen, arme vrienden groeien uit tot nieuwe rijken, de roebelcrisis maakt ze weer tot pauper.

sauer Amstelveen
(Bron Libris Venstra - 2013)

De omslag van Moscow Times


Sauer en Verbeek beginnen een eigen uitgeverij, Independent Media. Deze wordt tot hun verrassing een groot succes, dankzij de Cosmopolitan en kranten als The Moscow Times en Vedomosti. In 2005 verkopen ze hun bedrijf voor 140 miljoen euro, maar ze blijven in Moskou wonen en werken.

In Moscow Times vertellen Sauer en Verbeek openhartig, wat ze al die jaren in Moskou hebben beleefd. De grillen van het Kremlin, de maffia, poging tot afpersing, dreiging met moord: weinig is ze bespaard gebleven. De avonturen van Sauer en Verbeek in het even kapitalistische als onvoorspelbare Rusland zijn fascinerend; hun strijd voor persvrijheid volgens de een hartverwarmend, volgens de ander naïef.

In ieder geval liggen aan de basis van hun imperium een bijzondere liefdesrelatie en een bijna Hollands gezinsleven, ontdekte schrijfster Dido Michielsen, die alle ruimte kreeg om dit unieke verhaal, dat ook een beeld geeft van de glamour en ontwikkeling van het hedendaagse Moskou, op te tekenen.

Off the record

Met een Apple-computer gesmokkeld in de kofferbak van zijn Volvo-stationcar vertrok Derk Sauer in 1990 naar de Sovjet-Unie. In 1992 startte hij een uitgeverij die twintig jaar later was uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. Beleef mee, hoe hij en zijn vrouw Ellen Verbeek zich staande hielden in een Rusland waar alles nog moest worden uitgevonden, en waar geluk, onverschrokkenheid en intuïtie de beste ingrediënten bleken om te overleven. Derk: 'De essentie van een avontuur is, dat je nooit weet hoe het afloopt.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.