Bijgewerkt: 28 maart 2024

Luchtverkeersleiding Nederland beperkt geluidshinder en zorgt voor betere doorstroming vliegverkeer

Nieuws -> Schiphol

Bron: Luchtverkeersleiding Nederland
04-12-2020

Met een update van het luchtverkeersleidingssysteem heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op 3 december 2020 belangrijke verbeteringen doorgevoerd voor omwonenden en luchtvaartmaatschappijen. De vertrekroute vanaf de Kaagbaan (KUDAD) boven Bodegraven is aangepast, waardoor geluidshinder door vliegverkeer afneemt voor bewoners in Bodegraven, Gouda en Reeuwijk-Brug. Ook zijn de routes in het drukst bevlogen luchtruim in het zuidwesten van Nederland (Sector 3) geoptimaliseerd. Verbeteringen die zorgen voor doorstroming van vertrekkend en naderend vliegverkeer op de luchthavens Schiphol, Eindhoven, Rotterdam en ook Brussel.

'Ook in deze tijd, waarin het verkeersaanbod sterk is verminderd, blijft LVNL zich inspannen om geluid en uitstoot in de omgeving van Schiphol terug te dringen. Met deze verbeteringen zorgen we dat geluidshinder voor bewoners afneemt en voor een efficiëntere reis voor luchtvaartmaatschappijen en passagiers' - zegt Michiel van Dorst, CEO LVNL.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Michiel van Dorst (1969) is sinds mei 2016 CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)


Verlegde vertrekroute vanaf de Kaagbaan. De vertrekroute vanaf de Kaagbaan (KUDAD) boven Bodegraven is iets naar het Oosten verlegd. Deze nieuwe route is ontwikkeld op verzoek van en in overleg met gemeente Bodegraven, in samenwerking met de Omgevingsraad Schiphol. Met deze implementatie vliegen vliegtuigen minder over Bodegraven en gaan verder ten oosten van Reeuwijk-Brug en Gouda vliegen, waardoor ook daar de geluidshinder afneemt. De verlegde route levert per saldo een positief effect op van 118 minder ernstig gehinderden. De nieuwe route is onderdeel van het programma hinderbeperkende maatregelen van LVNL en Schiphol (www.minderhinderschiphol.nl). Dit programma heeft tot doel het woon- en leefklimaat in de omgeving van Schiphol te verbeteren.

Hinderbeperking: nieuwe route langs Bodegraven from Luchtverkeersleiding Nederland on Vimeo.



Modernisering luchtruim sector 3. Sector 3 in het zuidwesten van Nederland is het drukste en meest complexe gebied in het Nederlandse luchtruim. 35% van alle internationale vluchten in Nederland vliegt door deze sector. Hier kruisen de vluchten van Schiphol en Rotterdam met het verkeer van Eindhoven en Brussel. Om complexiteit en de werklast voor luchtverkeersleiders te verminderen is deze sector met ingang van 3 december geoptimaliseerd. De routes zijn verlegd en uit elkaar gehaald waardoor vluchten elkaar minder in de weg zitten. Door deze modernisering kunnen de luchtvaartmaatschappijen beter plannen, zijn er minder vertragingen in het luchtruim en kan het vliegtuig een optimaler profiel vliegen wat leidt tot minder uitstoot van CO2.

Het pakket wijzigingen dat vandaag wordt doorgevoerd kent nog een aantal kleinere wijzigingen, waarvan er één relevant is voor de directe omgeving van Schiphol. Politie- en traumahelikopters die vanuit oostelijke richting Schiphol naderen kunnen wanneer bepaalde baancombinaties op Schiphol in gebruik zijn, hoger gaan vliegen (op 1000 voet = 304 meter) en bovendien wordt daarbij meer het tracé van de A9 gevolgd. Deze wijziging maakt de operatie minder complex en doordat er hoger over Amstelveen gevlogen kan worden, kunnen bewoners vooral in de avond en nacht minder geluidshinder van helikopterverkeer ervaren. Bekijk de animatie van Sector 3.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.