Bijgewerkt: 23 juli 2019

Magere 'Praat met de Raad' bijeenkomst in de bibliotheek

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb
18-02-2011

Op donderdagavond 17 februari 2011 was er weer een zogenoemde 'Praat met de Raad' bijeenkomst, in Amstelland Bibliotheken op het Stadsplein. De bijeenkomst stond deze keer geheel in het teken van de bereikbaarheid van Amstelveen.

De gemeenteraad vindt de bereikbaarheid van Amstelveen heel belangrijk. Er zijn ook diverse ontwikkelingen in en rond Amstelveen die alles te maken hebben met de bereikbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan de Amstelveenlijn, de aanleg van een hoogwaardig openbaar vervoersknooppunt en de omlegging van de N201.

Of de thema’s interesseren de stadbewoners gewoon niet, òf de donderdagavond gebruiken ze om de wekelijkse inkopen doen, want zoals dat eerder gebeurde, waren er meer raadsleden aanwezig in de bibliotheek op het Stadsplein, dan 'gewone' Amstelveners.

Praat raad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Pascale Georgopoulou raadsgriffier verwelkomt alle aanwezigen in de bibliotheek namens de gemeenteraad


De meerderheid van de geïnteresseerden was ver boven de 50 jaar, de sprekers van de 'Speakers’ Corner' waren zeker boven de 70. Het is echter de jongere generatie die dag in dag uit het Openbaar Vervoer gebruikt richting hun werk, of school. Maar aan de andere kant weten veel mensen, dat het project 'Amstelveen aan een' op dit moment ten dode is opgeschreven door het gemeentelijke geldgebrek. Ook wekt de Amstelveenlijn metro zelfs tegenstand.
Praat raad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De vijf insprekers van de bijeenkomst: Frans Sam, Henk Nobel, Romke Hekstra, de heer Teepe en mevrouw Tilly


Volgens de bedenkers van het plan heeft de huidige Amstelveenlijn onvoldoende capaciteit en kwaliteit en in 2012 wordt politiek definitief besloten, of en hoe de Amstelveenlijn wordt omgebouwd tot metro. Waarom een metro? Die vraag is een groot raadsel in de ogen van vele Amstelveners, want zoals bekend, lukt het niet echt met de nieuwe Amsterdamse, in aanbouw zijnde metro en dat budget is al vele malen overschreden.

De vijf insprekers van de 'Speakers Corner' brachten de raadsleden waarschijnlijk niet op nieuwe ideeën voor wat betreft de bereikbaarheid van Amstelveen. Er werden weer de oude bekende verhalen opgerakeld over de bezuinigingen, over dat de tram en de metro gewoon naast elkaar kunnen bestaan en hoe nadelig het is voor een aantal mensen, als haltes worden opgegeven.

Een oud-raadslid van GroenLinks stelde vragen over de nachtelijke verlichting van de flats en galerijen in Amstelveen en of de raadsleden deze verspilling van energie enigszins konden reduceren. Op zich een goede vraag, maar de goede man was niet op de juiste plek en op het juiste moment.

De vele aanwezige raadsleden en de paar bezoekers hadden wel een leuke bijeenkomst met hapjes en drankjes van mevrouw drs. Pascale Georgopoulou, de secretaris van de gemeenteraad. Misschien moet men tijdens de evaluatie in de zomer, het idee van ‘Praten met de Raad’ in een andere opzet brengen.

Praat raad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Raadsleden van D66 volgen de toespraken


Wijkplatforms

Misschien zou het verstandiger zijn, om dit soort bijeenkomsten op de door de Stichting Cardanus jaren geleden opgezette wijkplatforms los te laten, want daar komen wel de meest betrokken mensen van de wijken op af en de structuur van de organisatie staat al klaar.

Praat raad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Helemaal links in de zaal staan de heren van de SP, GroenLinks en PvdA met elkaar te praten


Daar kunnen de bewoners recente onderwerpen eerst bespreken en als hun vragen en oordelen vaststaan, dan een ‘Praat met de Raad’ bijeenkomst organiseren. Nu is altijd even afwachten, of er überhaupt belangstellenden naar de bijeenkomst zullen komen, terwijl er talloze onderwerpen zijn, die de Amstelveners zeker met de raadsleden willen bespreken.

Praat raad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een overzichtfoto van de bijeenkomst 'Praat met de Raad' op 17 februari 2011


Talk to the council

In het Engels heet 'Praat met de Raad': Talk to the council, want het idee wordt ook bijna wereldwijd gebruikt. Is het een idee voor het Amstelveense griffiekantoor om eerst een online pagina met een vragenlijst op de website van de gemeente openen, eventueel gecombineerd met de gedrukte media? En dan een avond organiseren over de meest brandende kwesties, die bij de Amstelveners leven?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.