Bijgewerkt: 28 januari 2021

Meerdere aangiften van berovingen na internet-koopafspraak

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
10-11-2010

De afgelopen weken zijn in Amsterdam-Zuidoost meerdere mensen slachtoffer geworden van gewelddadige oplichters. De mensen komen via internet in contact met hun berovers. Op het internet worden dure telefoons en laptops aangeboden. Op het moment, dat er een afspraak wordt gemaakt, meestal via een e-mail of met een gsm, gaat de val open.

De criminelen geven aan de kopers een bestaand adres op van een woning, waar mensen wonen die niets met de zaak te maken hebben. In de directe omgeving houden de daders zich op en wachten hun kans af. De aspirant-kopers hebben contant geld bij zich om de afgesproken gsm's of computers te kopen. De berovingen gaan met veel geweld gepaard.

Behalve slaan en het naar de grond werken van de slachtoffers wordt er ook met een vuurwapen geslagen en gedreigd. Diverse slachtoffers hebben zich in een ziekenhuis moeten laten behandelen, waaronder iemand met een forse snee aan zijn hoofd die gehecht moest worden. Onder bedreiging van het vuurwapen wordt een slachtoffer gedwongen zijn pincode te noemen.

Adviezen:

-Wees zeker van je zaak, als je met geld op zak op pad gaat, zeker als je zaken doet met mensen die je niet kent. Laat uw verstand spreken en ga op uw gevoel af.

-Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen over de verkoper (bijvoorbeeld via internet) en sla die informatie op. Mocht u telefonisch contact hebben met iemand, sla die belgegevens dan ook op. Vertrouw niet op het geheugen van uw gsm, want die wordt tijdens de straatroof door de straatrovers ook vaak buitgemaakt.

-Doe uw transactie het liefst overdag en misschien wel op een openbare plek, waar bijvoorbeeld camera's hangen. Als uw handelspartner krampachtig probeert zijn adres achter te houden of niet in persoon wil handelen, wees dan alert. Iemand die betrouwbaar is, heeft hier doorgaans geen moeite mee. Het kan zijn, dat u zich er niet prettig bij voelt om onbekenden in huis te ontvangen, dan wel bij onbekenden langs te gaan. Spreek in dat geval een voor beide partijen prettige (openbare) plek af om de transactie af te handelen, bijvoorbeeld buiten bij een winkelcentrum, postkantoor of bank.

-Wees behoedzaam met het afspreken op afgelegen plaatsen (zoals parkeerplaatsen) en kijk uit met het meebrengen van grote sommen geld. Neem bij voorkeur nog iemand mee: twee mensen zien en weten meer dan één.

Laat u niet van de wijs brengen, wanneer afspraken omtrent de ontmoeting op het laatste moment wijzigen (bijvoorbeeld dat men alsnog door omstandigheden op een afgelegen plaats wil afspreken). Volg hierbij uw gevoel: zie bij twijfel af van de transactie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.