Bijgewerkt: 22 augustus 2019

Nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe in 2017

Nieuws -> Informatief

Bron: VPRO
10-06-2016

Dimitri Verhulst presenteert de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe. De Belgische schrijver Verhulst neemt ons in 8 afleveringen mee langs de iconen van de Europese cultuur. Wat vormt de basis van het culturele DNA van ons continent? Tijdens de rondreis langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur ziet en hoort hij de iconen: van pop tot klassiek, van literatuur tot populair en van arthouse tot kaskraker.

"We hopen, dat Manet en Rodin troost mogen bieden in deze bange dagen…meer dan ooit moet het gewoon, kunst!", aldus Dimitri Verhulst tijdens de eerste opnames. De reisserie Made in Europe is geïnspireerd door het gelijknamige boek van Pieter Steinz. Schrijver en dichter Dimitri Verhulst gaat in het programma op zoek naar het ontstaan van een icoon en hoe dat kunstwerk weer tot inspiratie voor nieuwe generaties heeft geleid. Zo heeft de legende van Koning Arthur ervoor gezorgd, dat Monty Python zijn bijtende satire kon maken.

Foto Amstelveen
(Foto Reinier van Brummelen - 2016)

Dimitri Verhulst (1972) is een Belgisch schrijver en dichter


En heeft Kraftwerk het fundament gelegd voor de hedendaagse dancemuziek. In elke aflevering komen er drie iconen aan bod uit verschillende landen en uiteenlopende disciplines. En daarbij komen onvermoede lijnen samen, want wie zou Socrates, Pippi Langkous, Jacques Brel en Pussy Riot bij elkaar zetten? In de aflevering Rebellie ontdekken we, dat deze vier iconen overeenkomsten hebben en meer dan eens elkaar hebben geïnspireerd.

Made in Europe is een ode aan de vrije geest, aan de individualiteit en vrije expressie. Geen exclusief domein van de Europese cultuur, maar ze zijn wel in grote mate gevormd door Europa. Sterker nog, ze hadden nergens anders dan in Europa gemaakt kunnen worden. Dimitri Verhulst neemt de kijker mee op deze spannende en onvermijdelijke ontdekkingsreis door de Europese cultuur. De VPRO zendt Made in Europe in het voorjaar van 2017 uit op zondagavond op NPO 2. Made in Europe wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.