Bijgewerkt: 29 maart 2024

Nieuwe regels veilig online bankieren voor particuliere klanten

Nieuws -> Informatief

Bron: Nederlandse Vereniging van Banken
24-11-2013

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft samen met de Consumentenbond regels opgesteld voor veilig elektronisch bankieren en betalen. De regels gaan gelden voor particuliere klanten van alle Nederlandse banken. Als consumenten schade lijden, maar deze veiligheidsregels hebben nageleefd, dan kunnen zij erop rekenen, dat zij het bedrag, dat zonder toestemming van de rekening is gehaald, vergoed krijgen.

login Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Als consumenten zich aan de veiligheidsregels voor elektronisch bankieren en betalen houden, verminderen zij de kans sterk, dat om slachtoffer te worden van fraude


Tot nu toe hanteerde iedere bank zijn eigen veiligheidsvoorschriften. Banken bepalen individueel een geschikt moment om de uniforme regels aan hun klanten te communiceren. Tot dat moment zullen banken bij de behandeling van nieuwe claims van klanten vanaf 1 januari 2014 in de geest van de nieuwe uniforme veiligheidsregels handelen. Mocht een klant schade leiden en het blijkt, dat hij zich niet heeft gehouden aan de veiligheidsregels, dan kan een bank op basis van haar coulancebeleid overigens alsnog besluiten om een deel van de schade voor haar rekening te nemen.

Veiligheidsregels

Als consumenten zich aan de volgende veiligheidsregels voor elektronisch bankieren en - betalen houden, verminderen zij de kans sterk, dat om slachtoffer te worden van fraude. Ook weten ze dan zeker, dat de bank de schade vergoedt.

-Houd uw beveiligingscodes geheim.

-Zorg ervoor, dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.

-Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken.

-Controleer uw bankrekening.

-Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

Waarom is het belangrijk, dat u zich houdt aan deze regels?

U vermindert de kans, dat u het slachtoffer wordt van fraudeurs sterk als u de regels opvolgt. Het is voor consumenten wettelijk geregeld, dat een bedrag, dat zonder uw toestemming van uw bankrekening is afgeschreven, door de bank wordt vergoed. Daarbij mag de bank u volgens de wet in bepaalde gevallen een eigen risico van maximaal € 150,- in rekening brengen. De bank is echter niet altijd verplicht het bedrag, eventueel verminderd met het eigen risico van maximaal € 150,-, aan u te vergoeden. Klik hier voor een toelichting op deze veiligheidsregels



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.