Bijgewerkt: 28 maart 2024

Ondernemersvereniging komt met nieuwe initiatieven voor Legmeer

Nieuws -> Informatief

Bron: Ondernemersvereniging Amstelveen
12-12-2016

De toekomstbestendigheid van bedrijventerrein Legmeer in zijn huidige vorm staat onder druk. Vanaf 2010 zijn er verschillende pogingen tot revitalisering gedaan met provinciale Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen (HIRB) subsidies, maar dit heeft tot nu toe helaas nog weinig opgeleverd. Ook de afstemming van ontwikkelingen, keuzes en ambities tussen de gemeente en de ondernemers op Legmeer was in het verleden verre van optimaal. De ondernemers voelden zich vaak niet gehoord, doordat zij onvoldoende werden betrokken in het proces, dat voorafging aan de besluitvorming en doordat de communicatie over procedures niet goed verliep.

Eind november 2016 organiseerde de Ondernemersvereniging Amstelveen een bijeenkomst voor de ondernemers van bedrijventerrein Legmeer, met als insteek ‘Samen bouwen aan een toekomstbestendig Legmeer’. 40 ondernemers brachten een bezoek aan deze bijeenkomst, waar zij hun mening konden geven over de toekomstige ontwikkelingen in hun werkgebied. Ook diverse projectleiders van de Gemeente Amstelveen waren aanwezig, om de ondernemers te informeren over de revitalisering, de geplande route van vervangend busvervoer tijdens de vernieuwing van de Amstelveenlijn en de toekomstvisie van de gemeente ten aanzien van wonen. Eindelijk kunnen nu constructieve stappen worden gezet voor een toekomstbestendig Legmeer.



Bedrijventerrein Legmeer is de laatste jaren veel meer in de stad komen te liggen en wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt als doorsteekroute tussen de woonwijken Middenhoven en Westwijk. Doordat het gebied niet is ingericht op fietsers en voetgangers, ontstaan gevaarlijke verkeerssituaties. Gevestigde ondernemers hebben meerdere malen een verzoek ingediend bij de gemeente voor het aanleggen van een fietspad en het opleggen van eenrichtingsverkeer bij het verlaten van het afvalverwerkingsstation. Helaas zijn beide verzoeken afgewezen door de afdeling Verkeer en Vervoer. De ondernemers waren dan ook zeer verontwaardigd, toen tijdens de presentatie bleek, dat ook de route van het vervangend busvervoer tijdens de vernieuwing van de Amstelveenlijn gepland is over de drukke route Langs de Werf.

Inmiddels heeft de Gemeente Amstelveen toegezegd de situatie alsnog te zullen bekijken en te luisteren naar de ervaringen en ideeën van de ondernemers. Zij geeft toe, dat de ondernemers beter betrokken hadden kunnen worden in het inspraakproces. De Ondernemersvereniging Amstelveen organiseert binnenkort een schouw, waarbij een verantwoordelijke(n) van de afdeling Verkeer en Vervoer aanwezig is om de situatie persoonlijk te aanschouwen en met de ondernemers in gesprek te gaan. Ook wethouder Jeroen Brandes, die Verkeer en de vernieuwing van de Amstelveenlijn in zijn portefeuille heeft, sluit hierbij aan.

In 2019 gaat een nieuwe omgevingswet voor gebiedsontwikkeling gelden. Deze wet nodigt vooral burgers en bedrijven uit om zelf met nieuwe initiatieven te komen en samen met de gemeente tot ontwikkeling van deze initiatieven te komen. Dit biedt kansen voor de ambities van de ondernemers op Legmeer en voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.