Bijgewerkt: 25 augustus 2019

Open Monumentendagen 2015 in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen/Open Monumentendagen
02-09-2015

Met Kunst en Ambacht zal op Open Monumentendag 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal staan. Het monument is dé plaats, waar kunst en ambacht samenkomen. Daarom volop aandacht voor de architectuur – moeder aller kunsten – van het monument zelf, dit keer op een speciale manier uitgelicht. Maar ook de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn, en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen, zoals podiumkunsten, beeldende kunsten, letteren of muziek.

Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant – vaak kunstzinnig vormgegeven – in het monument op deze Open Monumentendag belicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, glas-in-lood. En dan zijn nog niet de ambachten genoemd gerelateerd aan de inrichting van monumenten, zoals het meubilair, het serviesgoed en glaswerk, de stoffering, de klokkenmaker of de hovenier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Bovenkerkse St. Urbanuskerk heeft de officiële status 'Rijksmonument' met rijksmonumentnummer 8141. De kerk was in gebruik voor erediensten en vervulde daarnaast een belangrijke culturele functie. Hier op de foto gaan de bezoekers de kerkklokken bewonderen tijdens de Open Monumentendagen 2014. De klokken werden in de klokgieterij van Petit & Fritsen gemaakt in 1893 in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant)


Bij gebouwen, waar representatie een belangrijke rol speelt zijn de toegepaste en vrije kunsten het rijkst vertegenwoordigd en krijgt het  – decoratieve – ambachtswerk een bijna exclusieve status; of het nu particuliere woonhuizen, stadspaleizen, religieuze monumenten, openbare gebouwen, winkels of kantoren zijn. Maar ook bij meer sobere gebouwen, waar de indeling en inrichting bijna uitsluitend utilitair is, zoals industrieel erfgoed als smederijen, werkplaatsen, of boerderijen is de link met ambacht volop aanwezig. Is er een betere plek denkbaar, waar zoveel verschillende vormen van ambacht, zowel oude als hedendaagse, samenkomen en te zien zijn, dan bij een monument? Op Open Monumentendag valt het allemaal samen en krijgen kunsten en ambachten ruim baan. Kunstenaars en vaklieden tonen hun kunnen, monumenten in restauratie krijgen speciale aandacht en vertellen hun verhalen aan bezoekers.

Open Monumentendagen 2015 in Amstelveen

Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 zijn er weer de jaarlijkse Open Monumentendagen. De gemeente Amstelveen heeft vanwege het landelijke thema 'Kunst en Ambacht', een route samengesteld met als onderwerp Amsterdamse School in Amstelveen.

Fiets- en wandelroute

Aan de hand van een folder met routekaart en informatie over de monumenten op de route fietst en wandelt u afwisselend door de wijk Randwijck, het heempark De Braak en de noordzijde van het Amsterdamse Bos. U komt hier langs verschillende monumenten die zijn vormgegeven volgens de ontwerpprincipes van de Amsterdamse School Hierbij gaat het niet alleen om gebouwde architectuur, maar ook toegepaste kunst, zoals de prachtig vormgegeven bruggen van architect Piet Kramer in het Amsterdamse Bos.

Activiteiten:

Johanneskapel, Amsterdamseweg 31. Open zaterdag 12 september van 10 tot 16 uur. Startpunt ‘Wandel- en fietsroute Amsterdamse School in Amstelveen’. Ook worden 30 korte monumentenfilmpjes vertoond van Amstelveense monumenten.

Pauluskerk, Wolfert van Borsselenweg 116. Open 12 september van 11 tot 16 uur. Rondleidingen, orgelspel en muzikale momenten.

St. Urbanuskerk Bovenkerk, Noorddammerlaan 124. Open zaterdag 12 september van 11 tot 17 uur. Open zondag 13 september van 12 tot 16 uur. De toren kan tijdens de openingstijden worden beklommen.

St. Urbanuskerk Nes aan de Amstel. Open zondag 13 september van 11 tot 17 uur.

Buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk Zuid 55. Open zaterdag 12 september van 10.30 tot 16 uur. Rondleidingen in huis en park. Expositie van schilderijen en sieraden.

Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a Open zaterdag 12 september en zondag 13 september van 13 tot 17 uur.

Er zijn in Nederland uiteraard ook in andere steden Open Monumentendagen en hier kunt u ze bekijken: http://www.openmonumentendag.nl/

Amsterdamse School?

De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst, te plaatsen in de periode van de Moderne Bouwkunst, waartoe ook onder meer De Stijl, het Nieuwe Bouwen, de Chicago School en het expressionisme gerekend worden, die als reactie op de zogenaamde neostijlen te zien zijn. De belangrijkste architecten van de Amsterdamse School waren Michel de Klerk, Joan Melchior van der Meij en Piet Kramer, die allen gewerkt hebben op het bureau van Eduard Cuypers in Amsterdam. Rond 1910 begonnen zij voor zichzelf en ontwikkelden samen een nieuwe bouwstijl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.