Bijgewerkt: 28 maart 2024

Palbociclib voor de behandeling van borstkanker in het basispakket

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid
13-07-2017

Minister Edith Schippers (VWS) heeft besloten het middel palbociclib voor de behandeling van borstkanker vanaf 1 augustus 2017 te vergoeden uit het basispakket. Door constructieve onderhandelingen is spoedig na het advies van het Zorginstituut (april 2017) een akkoord bereikt, waardoor palbociclib (merknaam Ibrance®) beschikbaar komt voor patiënten. Door het resultaat vallen de totale zorguitgaven aan palbociclib veel lager uit dan anders het geval zou zijn. De afspraak met de leverancier bestaat uit een openbare prijsverlaging van 10% en een vertrouwelijke prijsreductie die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. De afspraken gelden tot en met 2020.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Edith Schippers (VVD) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Verder onderzoek. Palbociclib kan worden ingezet als start- of vervolgbehandeling van hormoongevoelige borstkanker. Minister Schippers heeft ook besloten om maximaal € 6 miljoen ter beschikking te stellen voor verder onderzoek. Dit is voorgesteld door de behandelaren om helderheid te geven, of palbociclib en toekomstige middelen uit deze therapeutische klasse het beste als start- dan wel als vervolgbehandeling kunnen worden ingezet. Hiermee komt beter inzicht in het gepast gebruik van deze middelen.

In april 2017 oordeelde het Zorginstituut, dat palbociclib bewezen effectief is bij de behandeling van borstkanker, maar stelde ook dat er sprake was van een ongunstige kosteneffectiviteit en een relatief hoog kostenbeslag (tot 118 miljoen per jaar). Het Zorginstituut adviseerde het middel daarom niet op te nemen in het pakket, tenzij de prijs via onderhandeling verlaagd zou worden, zodat de kosteneffectiviteit verbetert en de impact op het zorgbudget wordt verlaagd. Tevens vroeg het Zorginstituut aandacht voor het studievoorstel van de beroepsgroep.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.