Bijgewerkt: 18 april 2024

Polder de Rondehoep niet op lijst werelderfgoederen

Nieuws -> Informatief

Bron: Kees van Tilburg
14-11-2010

De nieuwe lijst met kandidaat werelderfgoederen is afgelopen vrijdag gepubliceerd. Polder de Rondehoep, door Beschermers Amstelland voorgedragen, behoort niet tot de geselecteerde 9 kandidaten.

Kees van Tilburg, voorzitter van Beschermers Amstelland: 'Jammer dat het niet gelukt is. Het was de moeite van het proberen waard. Polder de Rondehoep is en blijft uniek.' Wel heeft hij moeite met de door de selectiecommissie gegeven argumentatie. Het onderscheid tussen de Rondehoep en de Beemster (een bestaand werelderfgoed) zou in het buitenland lastig te begrijpen zijn. Voorts zijn er in Nederland meerdere veenontginningen te vinden. Aldus de selectiecommissie.

Tegen de achtergrond van deze argumentatie kun je de vraag stellen, of het onderscheid tussen de wel geselecteerde Noordoostpolder (inpoldering) en de Beemster (droogmakerij) makkelijker is uit te leggen. Evenals het onderscheid tussen de Stelling van Amsterdam (bestaand werelderfgoed) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie (voorgedragen kandidaat).

En dat er meer veenontginningen zijn, dat klopt, maar er zijn ook meer polders en droogmakerijen. Terecht geen reden om de Beemster en de Noordoostpolder niet op de lijst te zetten. Maar dat zou dan ook geen reden mogen zijn om de Rondehoep als kandidaat af te wijzen. Bovendien zijn er weinig veenontginningen in Nederland aan te wijzen, die een nog zo ongeschonden structuur hebben als de Rondehoep. En dat onder de rook van Amsterdam. Aldus Van Tilburg. Voor meer informatie zie www.beschermersamstelland.nl


Grotere kaart weergeven Polder de Ronde Hoep bij de gemeente Ouder-Amstel

Werelderfgoed?

Een UNESCO World Heritage Site (Werelderfgoed) is een plaats (zoals een bos, berg, meren, woestijn, monument, gebouw, complex of stad) die wordt vermeld als door de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) van bijzondere culturele of fysieke betekenis.

De lijst wordt onderhouden door de internationale World Heritage Programme, beheerd door de UNESCO World Heritage Committee, samengesteld uit 21 staten, die door hun Algemene Vergadering verkozen voor een termijn van vier jaar.

Het Werelderfgoed programma conserveert gebieden van uitzonderlijk cultureel of natuurlijk belang voor het gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid. Het programma werd opgericht met het Verdrag inzake de bescherming van cultureel en natuurlijk erfgoed, die door de Algemene Conferentie van de UNESCO aangenomen op 16 november 1972. Sindsdien hebben 186 staten die het verdrag geratificeerd.

Werelderfgoed in Nederland

1995    Het voormalige eiland in de Zuiderzee: Schokland en omgeving (inmiddels in Noordoostpolder komen te liggen) (in Flevoland)

1996    19e eeuwse militaire Waterlinie Amsterdam of De Stelling van Amsterdam (in Noord-Holland) met een lengte van 137 km, lopende van Edam langs Haarlem tot aan Muiden

1997    complex van 18e en 19e eeuwse poldermolens: Molens bij Kinderdijk/Elshout in Alblasserwaard / Nieuw-Lekkerland (in Zuid-Holland)

1998    Ir. D.F. Woudagemaal, grootste in gebruik zijnde stoomgemaal ter wereld, uit vroege 20e eeuw, te Lemmer (in Friesland)

1999    Grote 17e eeuwse Droogmakerij van De Beemster (waarin gelegen 5 forten als onderdeel van Stelling van Amsterdam !) ( ->Beemster Polder / Middenbeemster) (in Noord-Holland)

2000    Rietveld Schröderhuis in Utrecht (in Utrecht (provincie)): een huis uit de jaren 1920, dat wereldwijd grote invloed heeft gekregen op de moderne architectuur, gebouwd naar ontwerp van de architect Gerrit Rietveld voor diens opdrachtgeefster, mevrouw Truus Schröder-Schräder

2009    Waddenzee, gedeeltelijk in Nederland en in Duitsland

2010    Amsterdamse grachtengordel, aangelegd in de 17e eeuw



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.