Bijgewerkt: 20 april 2024

Protestmars aan de Maritsa

Nieuws -> Gemeente

Bron: Niels Kooijman
13-04-2009

Vrijdagochtend op 10 april 2009, om 10.00 uur verzamelden er ruim 100 personen in de speeltuin aan de Maritsa voor het lawaai protest tegen de komst van het voorgenomen gezondheidscentrum. De stoet begaf zich om 10.15 uur naar de apotheek aan de Watercirkel, waar de menigte flink kabaal maakte met de meegebrachte pandeksels, trommels en toeters.

Maritsa Amstelveen
(Kooijman - 2009)

Protesterende bewoners van de Groenelaan op 10 april 2009 tijdens de actiedag


Aanvankelijk wilde de medewerkers van de apotheek ons niet te woord staan, maar na enig aandringen, de toegang was volledig geblokkeerd voor bezoekers aan de apotheek, heeft een woordvoerder van het actiecomité “de speeltuin moet blijven” een stapel tekeningen, gemaakt door de kinderen uit de buurt, en een zak appels, welke symbool staan voor en gezonde wijk, kunnen aanbieden.

Maritsa Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De speelplaats aan Maritsa op 10 april 2009. Een bijna idyllische foto, maar de realiteit is helemaal anders


De medewerker van de apotheek vertelde dat ze geen initiatiefnemer zijn voor het geplande gezondheidscentrum en momenteel op een prima plek gehuisvest zijn. Er zou geen behoefte bestaan om te verhuizen, maar voor nadere informatie verwijst de dame ons naar de overkoepelende organisatie van Kring Apotheken.

Vervolgens liep de stoet onder politie begeleiding naar de huisartsenpraktijk van o.a. dr. Parlevliet aan de Alphen Rondweg. Daar werd ons bezoek minder op prijs gesteld, heel even dreigende een opstootje met het buurkantoor van de huisartsenpraktijk. De medewerkers van het kantoor waren niet gediend van onze aanwezigheid en maanden ons “op te rotten”.

De huisarts had geen tijd ons te woord te staan, zo liet de assistent ons weten. Wel was ze bereid de tekeningen en appels in ontvangst te nemen onze boodschap aan te horen en deze over te brengen.

Op naar het volgende adres, de stoet begaf zich naar de Seine flat alwaar sinds kort de praktijk van dr. Boodt is gevestigd. In eerste instantie deed de huismeester wat moeilijk, maar uiteindelijk wilde dr. Boodt ons te woord staan.

Maritsa Amstelveen
(Kooijman - 2009)

Actievoerders voor het gebouw van de 'Kring Apotheek Groenelaan'



Tot onze grote verbazing vertelde dr. Boodt ons dat, wij bij het verkeerde adres staan om bezwaar te maken. Hij is namelijk geen initiatiefnemer of ontwikkelaar. Hij gaat niets meer of niets minder doen als na verloop van tijd een door de gemeente aangewezen huisartsenpraktijk huren. Dr. Boodt heeft begrip voor onze actie maar vroeg tevens serieus aandacht voor het nijpende huisvestingsprobleem van de huisartsen. 

Heeft wethouder Veenboer staan jokken tijdens de voorlichtingsavond 2 april jl.? Antwoorde Veenboer niet op de vraag: Wie is de projectontwikkelaar en/of de initiatiefnemer, dat zijn de huisartsen! Niets is minder waar uitgaande van de woorden van dr. Boodt, de gemeente Amstelveen is de grote promotor, om het 40 jaar oude speeltuintje plaats te laten maken voor een 1e lijns gezondheidscentrum inclusief verslavingszorg.

Behalve dat het actiecomité alleen maar bozer wordt tegen de houding van de gemeente (lees wethouder Veenboer) zet het comité onveranderd haar verzet voort. Zo heeft het comité zo goed als zeker een belangrijk hiaat gevonden in het 40 jaar oude bestemmingsplan.

Hetgeen nader onderzocht zal worden, hierin zal het comité bijgestaan worden door het Advocatenkantoor Bakhuijsen te Amsterdam. Ook uit politieke kringen kon het comité rekenen op bijval, zo heeft de politieke partij SP zich uitgesproken tegen de komst van het gezondheidscentrum op die locatie. Tijdens de demonstratie liep de SP met een delegatie mee.

Helaas had de landelijke pers het laten afweten, maar het actiecomité is vooralsnog te vrede over de behaalde resultaten. De volgende stappen zijn o.a.: Een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders, de raadsleden bestoken met informatie om draagvlak te creëren voor onze bezwaren, de dialoog aan gaan met de huisartsen (welke volgens Veenboer de initiatiefnemers zijn) en in een eerstvolgende ludieke actie zullen wij de voortuin van wethouder Veenboer bezetten met wederom een lawaaiprotest.

Namens het actiecomité “De Speeltuin moet blijven”

Niels Kooijman



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.