Bijgewerkt: 16 april 2024

Raad van State vernietigt koninklijk besluit in zaak Landsbanki

Nieuws -> Informatief

Bron: Raad van State
22-04-2009

De regering had de besluiten van onder meer de provincie Noord-Holland en enkele gemeenten tot het voeren van een incasso-kort geding tegen de IJslandse bank Landsbanki niet mogen vernietigen op grond van de motivering die zij daarvoor heeft gegeven. Dit volgt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (22 april 2009).

Het vernietigingsbesluit van de regering maakte het voor de betrokken bestuursorganen onmogelijk om via de rechter hun vorderingen op Landsbanki te verhalen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de hoogste algemene bestuursrechter, is van oordeel dat de regering in het vernietigingsbesluit de betrokken belangen niet heeft afgewogen en dat het besluit niet deugdelijk is gemotiveerd. 

De provincie Noord-Holland, diverse gemeenten en openbare lichamen hebben voor in totaal € 145 miljoen aan deposito's uitstaan bij Landsbanki. Toen Landsbanki eind vorig jaar in de problemen was komen te verkeren, hebben de bestuursorganen conservatoir beslag gelegd op buitenlandse tegoeden van Landsbanki. Begin november 2008 hebben zij zogenoemde procesbesluiten genomen om via de burgerlijke rechter de beslagen te kunnen uitwinnen.

Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200809196/1.

Lees ook: Amstelveen heeft 15 miljoen euro geparkeerd bij Landsbanki



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.