Bijgewerkt: 25 april 2024

Stadsregio Amsterdam wordt de Vervoerregio Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Vervoerregio Amsterdam
27-12-2016

Vanaf 1 januari 2017 gaat de Stadsregio Amsterdam verder als Vervoerregio Amsterdam. Met deze nieuwe organisatie blijven de 15 gemeenten zich inzetten voor een optimale bereikbaarheid van de Amsterdamse regio. De Vervoerregio Amsterdam draagt bij aan goede verbindingen tussen bestemmingen binnen de Amsterdamse regio, zodat mensen zich per openbaar vervoer, fiets of auto snel, veilig en comfortabel kunnen verplaatsen. Daarvoor bundelen de 15 gemeenten hun kennis en bestuurlijke kracht. De gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad vormen samen de Vervoerregio Amsterdam.

De Vervoerregio Amsterdam richt zich uitsluitend op de regionale verkeer- en vervoerstaken, waaronder het opdrachtgeverschap van het openbaar vervoer en het realiseren van infrastructuur voor auto, OV en fiets. De taken van de Stadsregio op het gebied van Economie en Wonen worden georganiseerd binnen respectievelijk de Metropoolregio Amsterdam en de deelregio’s.

Foto Amstelveen
(Bron Vervoerregio Amsterdam - 2016)

Het logo van de nieuwe organisatie Vervoerregio Amsterdam


Mobiliteit in verandering. De mobiliteit in de Amsterdamse regio zal de komende jaren verder veranderen. Het aantal inwoners, arbeidsplaatsen en bezoekers groeit. Dit leidt tot meer auto’s, openbaar vervoer, (e-)fietsen, goederenvervoer en luchtverkeer. Steeds meer mensen maken gebruik van het openbaar vervoer en de fiets. Auto’s worden slimmer en schoner en we krijgen met nieuwe technologische oplossingen te maken.

Het complexe regionale verkeer- en vervoersysteem moet op de nieuwe ontwikkelingen aansluiten en verder worden versterkt. De Vervoerregio wil zorgen voor effectieve en innovatieve oplossingen. We richten ons hierbij op meer mogelijkheden voor fiets- en OV-gebruik, het verbeteren van het vervoer over de weg, smart mobility en het stimuleren van emissievrij vervoer. Zo willen we bijdragen aan een sterke regio, waarin het voor iedereen prettig reizen en verblijven is.

Samenwerking versterken. De Eerste Kamer besloot in 2014, dat de gemeenten van de Stadsregio Amsterdam de status van vervoerregio krijgen. Daarbij kregen de Stadsregio en de provincies Noord-Holland en Flevoland de opdracht om de onderlinge samenwerking te versterken en de vervoerregio verder vorm te geven. De 15 gemeenten van de stadsregio werken al jarenlang samen aan de bereikbaarheid van de regio Amsterdam. Maar het complexe verkeer- en vervoersysteem in deze regio overschrijdt gemeente- en provinciegrenzen en dus is intensievere samenwerking met Noord-Holland, Flevoland, Almere en Lelystad zeer gewenst. Deze partijen zullen dan ook meer dan voorheen hun kennis gaan delen op het gebied van vervoerplannen, concessies en aanbestedingen.

Nieuwe contactgegevens: Website: www.vervoerregio.nl, E-mailadres: info@vervoerregio.nl, Twitter: https://twitter.com/Vervoerregio, Facebook: https://www.facebook.com/vervoerregio



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.