Bijgewerkt: 29 maart 2024

Steun voor startende ondernemers

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
08-01-2009

Het College van B en W wil startende ondernemers steunen door financieringsvormen te faciliteren en de gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren. Verder zal de gemeente de mogelijkheden voor kleinschalige bedrijfsruimte voor starters uitbreiden. Door het houden van netwerkbijeenkomsten wil de gemeente het ondernemerschap verder stimuleren. Ook begeleiding van initiatieven om vanuit een bijstandsituatie een eigen zaak te beginnen krijgt volop aandacht. Dit zijn de belangrijkste pijlers van de nota Startersbeleid die het College voorstelt. De gemeenteraad beslist over de nota op 4 februari 2009.

Groot  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Jan-Willem Groot, wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid (CDA)


Vorig jaar startten in Amstelveen ongeveer 350 ondernemers met een eigen zaak. De gemeente gaat voor deze en ondernemers die nog maar kort actief zijn haar Balie Bedrijven verder uitbreiden. Een nauwere samenwerking met het UWV WERKbedrijf (de voormalige CWI), Kamer van Koophandel, banken en belastingdienst moet zorgen voor minder administratieve inspanning. Verder komt er een vergunningswijzer op de website van de gemeente die ondernemers in één oogopslag helderheid verschaft over de benodigde papieren. Ook kan de starter straks gebruik maken van Microfinanciering.

Hiervoor stelt het Rijk kredieten beschikbaar en faciliteert de lokale overheid coaching voor beginnende zakenmensen. Daarnaast pleit de gemeente bij het Rijk voor verruiming van het bestaande Borgstellingskrediet door een verlaging van het rentepercentage. Tenslotte wil de gemeente het ondernemerschap promoten door netwerkbijeenkomsten, informatie-uitwisseling via ondernemersvereniging en voorlichting tijdens opleidingsprogramma’s.

Wethouder Groot van Economische Zaken benadrukt het belang om deze doelgroep te stimuleren en faciliteren: ‘starters zijn vitaal voor onze lokale economie. Zij leveren een belangrijke impuls op het gebied van bedrijvigheid en innovatie die altijd welkom is binnen onze gemeente’. 

Amstelveen onderzocht onlangs de kenmerken van startende bedrijven in de regio Amsterdam en binnen de eigen gemeentegrenzen. In ruim tien jaar tijd is het aantal jaarlijkse starters met 80% gestegen van 200 in 1996 naar 360 in 2007. De voorgestelde maatregelen moeten drempels slechten bij potentiële ondernemers en de weg vrijmaken naar nog meer succesvolle starters.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.