Bijgewerkt: 18 april 2024

VROM trekt zich terug, aanleg golfbaan voortgezet

Nieuws -> Informatief

Bron: Ger Loogman
02-09-2010

Ger Loogman, initiatiefnemer van een golfbaan in de Bovenkerkerpolder, heeft dit persbericht gestuurd in verband met de hervatting van werkzaamheden aan zijn golfbaan:

In december 2007 besloot Provinciale Staten om het eerste plan van de golfbaan in Amstelveen tegen te gaan door het Streekplan niet te wijzigen. Aansluitend werd er met het indienen van een amendement besloten om in de Bovenkerkerpolder géén golfbaan toe te staan.

Daarop volgend had Gedeputeerde Staten een voorbereidingsbesluit of een inpassingplan  moeten uitvoeren om dit te bekrachtigen. Dit is echter nooit gebeurd. Deze fout brengt hen nu ernstig in de problemen.

In de loop van 2008 werd door de initiatiefnemer het plan voor de golfbaan aangepast en nadat alle vergunningen en ontheffingen verleend waren, is in april 2009 gestart met de aanlegwerkzaamheden van de golfbaan. Toen VROM zich er twee jaar geleden mee ging bemoeien, zag het er voor de Provincie naar uit dat de eerder gemaakte fout door VROM zou worden rechtgezet.

Inmiddels is het tij voor de Provincie gekeerd. De Minister van VROM is van mening, dat de inzet van juridische instrumenten tegen de aanleg van de golfbaan in Amstelveen, zoals een voorbereidingsbesluit, geen taak is van de Rijksoverheid. De Minister van VROM zal een door haar voorgangster genomen voorbereidingsbesluit dan ook niet publiceren, waardoor het niet in werking zal treden.

Dit is gemeld door Minister Huizinga van VROM in een gesprek met gedeputeerde Driessen van de Provincie. Met deze opstelling van VROM ligt het eventueel tegengaan van de aanleg van de golfbaan in Amstelveen weer geheel bij de Provincie.

Het is bekend, dat de Provincie uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar juridische mogelijkheden om de aanleg van de golfbaan tegen te gaan. Indien de Provincie daadwerkelijk over deze juridische mogelijkheden zou beschikken, zou zij deze inmiddels hebben ingezet. Dat is echter niet het geval.

De aanleg van de golfbaan zou nu enkel nog om politieke redenen kunnen worden tegengehouden. De Provincie zal dan moeten besluiten tot onteigening en schadeloosstelling. Op korte termijn zal Provinciale Staten hieromtrent een besluit nemen.

De initiatiefnemers kunnen en willen hier niet langer op blijven wachten. Daarom is vrij recent de aanleg van de golfbaan weer voortgezet. De aanleg van de golfbaan staat los van de procedure bij de bestuursrechter in Amsterdam over de door de gemeente Amstelveen verleende bouwvergunningen. Een rechtszitting zal waarschijnlijk pas aan het einde van het jaar volgen. Tegen die tijd zullen de eerste ballen op de golfbaan al geslagen zijn.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.