Bijgewerkt: 23 juli 2019

Virtuele online reis langs 100 jaar Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amsterdam Airport Schiphol
13-05-2016

Vanaf 12 mei 2016 kan iedereen via de website www.schiphol100jaar.nl  een online museum over onze jubilerende luchthaven Schiphol bezoeken. Bijzonder is, dat bezoekers zelf óók oude Schiphol-foto’s, video’s en bijzondere verhalen kunnen uploaden. Het museum is een reis door de tijd in beeld en tekst uit de rijke 100-jarige geschiedenis van Schiphol. Van het eerste straalvliegtuig tot de opening van de Polderbaan. Van vliegende dieren tot de aankomst van The Beatles.

In het online museum zijn foto’s en filmpjes te zien die niet eerder op deze manier in een overzicht zijn samengebracht. De beelden zijn afkomstig uit archieven van Schiphol zelf en van partners als het Stadsarchief Amsterdam, het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook foto’s en video’s uit het publieke domein zijn voor deze virtuele tentoonstelling gebruikt.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

De Nederlandse DC-2 Uiver (PH-AJU) in oktober 1934 aangekomen op Schiphol en de crew werd door KLM directeur Albert Plesman (1889-1953) ontvangen. Uiver is het woord voor ooievaar in het Betuws dialect


Zelf foto’s en filmpjes uploaden. Paul Luijten van het projectteam 100 Jaar Schiphol: “Dit is een gratis toegankelijk museum van en vóór iedereen. Schiphol100jaar.nl is, net als onze luchthaven, zeven dagen per week, 24 uur per dag open. Het museum maakt qua omvang een bescheiden start en wordt vanaf nu voortdurend aangevuld met nieuwe items. En we hopen natuurlijk, dat iedereen die nog een bijzondere fot,o of een mooi filmpje op zolder heeft liggen van de luchthaven, dit met ons gaat delen in de collectie ‘ingezonden’ op de website. Zo zorgen we er straks samen voor dat al die Schiphol-herinneringen in beeld en tekst, levend blijven voor toekomstige generaties.”

Ook tentoonstelling in Amsterdam Museum. Het online museum kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Amsterdam Museum, dat zelf óók een tentoonstelling rond het eeuwfeest van de luchthaven zal inrichten: ‘100 jaar Schiphol - Klaar voor vertrek’. Vanaf 16 september  2016 kunnen bezoekers hier bijzondere objecten van dichtbij bekijken, zoals een vliegtuigmotor uit de jaren 1920 en historische stewardessenkostuums. Maar er zijn ook diverse interactieve spelletjes en activiteiten.

Het online museum en de tentoonstelling in het Amsterdams Museum horen bij een reeks van activiteiten rond de 100ste verjaardag van Schiphol op 19 september 2016. Op die datum, een eeuw geleden, landde het allereerste vliegtuigje op ‘vliegweide Schiphol’. Dit jaar worden door Schiphol nog veel meer feestelijke activiteiten georganiseerd met en voor reizigers, partners, buren, bezoekers, medewerkers en gepensioneerden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.