Bijgewerkt: 23 april 2024

Volgens Nibud gaan hogere inkomens meer inleveren

Nieuws -> Informatief

Bron: Nibud
18-09-2013

Werkenden zonder kinderen met een inkomen beneden modaal gaan er in 2014 op vooruit. Het zijn vooral de hogere inkomens die inleveren, waarbij het omslagpunt rond modaal ligt, circa € 35.000 bruto per jaar. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nibud op basis van de Miljoenennota.

Het valt het Nibud op, dat er voor het eerst sinds vier jaar minder huishoudens in de min komen. Het instituut ziet zelfs een paar plusjes en veel huishoudens, waarbij de koopkracht gelijk blijft. De cijfers variëren van min 5,2% tot plus 1,3%. Het zijn vooral vijfenzestigplussers met een aanvullend pensioen en samenwonenden, waarbij er één werkt met een inkomen boven modaal, die inleveren.

Daarnaast kunnen chronisch zieken en gehandicapten het volgend jaar financieel zwaar krijgen. Allerlei landelijke inkomensondersteunende regelingen worden afgeschaft en vervangen door lokale tegemoetkomingen, waarvan nog onduidelijk is hoe die financieel gaan uitpakken.

Hogere inkomens leveren meer in

Het Nibud heeft voor 100 verschillende voorbeeldhuishoudens (pdf) de koopkracht voor 2014 berekend. Hieruit blijkt een duidelijk verschil tussen hoge en lage inkomens. Het kabinet stelt verschillende maatregelen voor, waardoor hogere inkomens (hoger dan 35.000 euro bruto per jaar) meer inleveren dan de inkomens daaronder. Hoe hoger het inkomen, hoe minder arbeidskorting en algemene heffingskorting. Ook worden belastingschijven niet geïndexeerd, waardoor mensen sneller in het hogere belastingtarief vallen.

Werken loont

Uit de Nibud-berekeningen blijkt ook een duidelijk verschil tussen tweeverdieners en stellen, waarbij er maar één aan het werk is. En stel, waarbij beiden werken dat samen € 50.000  verdient, gaat er volgend jaar € 39,- per maand op vooruit. Een stel, waarbij er één werkt en ook € 50.000 verdient, gaat er volgend jaar € 20,- per maand op achteruit. Dit komt voornamelijk door de arbeidskorting en de afbouw van de algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner.

Zorgtoeslag en kinderbijslag dalen

De zorgtoeslag gaat in 2014 omlaag en wordt ook sneller afgebouwd. Hoe hoger het inkomen hoe minder snel men ervoor in aanmerking komt. Ook wordt de kinderbijslag en het kindgebonden budget niet verhoogd. Bovendien wordt voor kinderen boven de zes jaar vanaf 1 juli de bijslag verlaagd. Daardoor leveren huishoudens met kinderen meer koopkracht in dan huishoudens zonder kinderen. In 2015 worden er nog meer tegemoetkomingen voor ouders afgeschaft.

Minder geld voor gepensioneerden en chronisch zieken

Vrijwel iedereen met een aanvullend pensioen gaat er in 2014 weer op achteruit. Dit komt vooral door de kortingen op het aanvullend pensioen. Voor chronisch zieken en gehandicapten worden er allerlei landelijke inkomensondersteunende regelingen afgeschaft. Gemeenten gaan deze taak op zich nemen, alleen is nog niet bekend hoe dit financieel gaat uitpakken. Het Nibud hoopt dat daar binnenkort meer duidelijkheid over komt, zodat mensen met extra zorgkosten zich daarop kunnen gaan voorbereiden. Het Nibud heeft in opdracht van de CSO ouderenorganisaties en voor de CG-raad ook koopkrachtberekeningen gemaakt, deze zijn te vinden op ouderenorganisaties.nl en cg-raad.nl.

Koopkracht Amstelveen
(Bron Nibud - 2013)

Voorbeeldberekeningen Koopkrachtonwikkeling 2014 (bedragen netto per maand)


Goed beeld eigen portemonnee noodzakelijk

Dit wisselende beeld en de vele veranderingen maken het voor het iedereen belangrijk goed zijn persoonlijke financiën op een rij te zetten. Iets meer verdienen kan leuk lijken, maar als je daardoor in een hogere belastingschijf valt, of juist huur- of zorgtoeslag verliest, kan het weer nadelig zijn. Het Nibud raadt iedereen vooral goed naar zijn eigen financiële plaatje te kijken en een begroting voor 2014 te maken. Zie ook de tips en informatie om financieel voorbereid te zijn.

Extra Nibud-tips bij de miljoenennota



  • Iedereen met een inkomen tot 110% van het minimum, zoals mensen met een bijstandsuitkering, AOW of minimumloon krijgt in 2014 een eenmalige tegemoetkoming van de gemeente. Een alleenstaande krijgt 70 euro, stellen krijgen 100 euro en een alleenstaande met kinderen krijgt 90 euro. 

  • Iedereen mag vanaf 2014 aan anderen geld schenken voor de koop of verbouwing van een woning. Maximaal een ton kan belastingvrij worden geschonken.

  • Vanaf 2014 mag ieder jaar minder hypotheekrente worden afgetrokken van de belastingen. In 2014 mag 51,5% worden afgetrokken. Dit heeft van jaar op jaar een beperkt koopkrachteffect.  


Het Nibud heeft ook voor 100 andere voorbeelden koopkrachtberekeningen gemaakt (pdf). De term koopkrachtontwikkeling staat voor de hoeveelheid goederen en diensten die met het netto inkomen kunnen worden gekocht in vergelijking met vorig jaar.

Achtergronden bij de berekeningen

De voorbeeldberekeningen zijn omgerekend naar gemiddelde maandbedragen. Fiscale voordelen, vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke zijn al bij het netto maandbedrag geteld. Bij de bedragen is het Nibud uitgegaan van een inflatie van 2 % en bruto loonontwikkeling van 1,5 %. Alle fiscale regelingen van 2013 en 2014 zijn gebruikt. We zijn er vanuit gegaan, dat alle toeslagen en inkomensondersteuning worden aangevraagd.

Er is geen rekening gehouden met de inkomensafhankelijke  huurstijgingen, met wijzigingen in de bijzondere bijstand, of gezondheidssituatie. De hier genoemde huishoudens zijn slechts voorbeelden, waarbij de situatie simpel is gehouden. Er is geen rekening gehouden met specifieke aftrekposten of bijtellingen.

In werkelijkheid gebeurt er natuurlijk veel meer in een huishouden. Promotie, veranderen van baan, (gedeeltelijk) stoppen met werken, gezinsuitbreiding e.d. zijn gebeurtenissen die veel meer van invloed zijn op het besteedbare inkomen van huishoudens. Als gevolg van het bovenstaande zullen huishoudens zich nooit helemaal herkennen in de hier gegeven voorbeelden. Lees meer: Koopkracht 2014 Bekijk de koopkracht voor 100 verschillende voorbeeldhuishoudens (pdf)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.